Ciasto „Toffifee” (bez pieczenia)

To jest dopiero ciasto!

Takie dla prawdziwych łasuchów, a przede wszystkim miłośników „Toffifee”, bo właśnie one są tutaj inspiracją: kajmak, krem „Nutella”, mleczna czekolada, waniliowa masa budyniowo-maślana i pralinki to ta słodka część, ale dla zachowania równowagi jest też ta słona, w postaci masła orzechowego oraz krakersów, które razem z herbatnikami i orzechami laskowymi przyjemnie chrupią.

Wiele cudownie skomponowanych warstw prawdziwej przyjemności – i to bez użycia piekarnika 😉

Przepis na ciasto „Toffifee” (bez pieczenia) (blacha o wymiarach 34x25cm) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga: http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/)

Składniki:

  • 2 duże opakowania herbatników maślanych
  • 2 duże opakowania słonych krakersów
  • 1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym
  • 5 pełnych łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 5 pełnych łyżek kremu „Nutella”
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 750 ml mleka + 0,5 szklanki do nasączania ciastek
  • 1 łyżka cukru
  • 125 g masła 
  • 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych
  • starta na tarce mleczna czekolada
  • pralinki „Toffifee”

Sposób przygotowania:

Na spodzie blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia poukładać namoczone w mleku herbatniki, na których należy rozsmarować połowę masy krówkowej, obsypać ją posiekanymi orzechami laskowymi i przykryć warstwą słonych krakersów.

Przygotować krem: 0,5 litra mleka zagotować z łyżką cukru, a w pozostałej szklance rozrobić 2 budynie waniliowe – wlać je na gotujące się mleko i gotować aż do zgęstnienia, po czym dodać masło, poczekać aż się rozpuści i energicznie wymieszać masę, by stała się gładka.

Tak przygotowaną masę wylać na krakersy i od razu przykryć je warstwą herbatników, na nich rozsmarować masło orzechowe, przykryć je kolejną warstwą namoczonych w mleku krakersów, rozsmarować na nich „Nutellę”, przykryć namoczonymi w mleku herbatnikami i rozsmarować pozostałą masę krówkową.

Wierzch posypać wiórkami z mlecznej czekolady i ozdobić pralinkami „Toffifee”.

Przed podaniem schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Bez pieczenia, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *