Na dzisiejszy owiany mroźnym wiatrem i oprószony drobnym śniegiem wieczór kolejne wspomnienie z dzieciństwa w postaci szybkiego pomysłu na szybki deser (tym pierwszym są wafle przekładane masą mleczną z bakaliami), a więc dość spore, bo powstałe z pokrojenia tych tortowych, wysokie wafle przełożone słodką masą kakaową (ale ta słodycz nie wykręca, bo mleko w proszku oraz cukier równoważy obecność gorzkiego kakao) wzbogacone orzechami (u mnie mieszanka włoskich i laskowych), a z wierzchu obsypane wiórkami kokosowymi.
Do zrobienia już teraz albo jutro, a w zasadzie to zawsze, gdy najdzie ochota na coś słodkiego, czekoladowego, lecz błyskawicznego i nieskomplikowanego w wykonaniu 😉
Przepis na wafle przekładane masą czekoladową z orzechami (po pokrojeniu wyszło mi 16 sporej wielkości sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/ )
Składniki:
- 5 dużych kwadratowych wafli tortowych
- 1,5 szklanki mleka w proszku
- 0,5 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich (zmieszałam włoskie z laskowymi i dałam ich znacznie więcej; coś około 2 garści)
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
Masło i mleko zagotować aż do rozpuszczenia tego pierwszego, po czym wsypać gorzkie kakao oraz cukier i pogotować jeszcze chwilę, tym razem do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać posiekane orzechy i mleko w proszku – dokładnie wymieszać i lekko przestudzić.
Tak przygotowaną masą poprzekładać wafle – należy posmarować również wierzch, a potem posypać go wiórkami kokosowymi.
Całość owinąć folią spożywczą, obciążyć deseczką i wstawić do lodówki, by wszystko ładnie się połączyło, zmiękło i posklejało, a gdy tak się stanie pokroić ostrym nożem na mniejsze wafelki.