Szybki deser: wafle przekładane masą kakaową z orzechami

Na dzisiejszy owiany mroźnym wiatrem i oprószony drobnym śniegiem wieczór kolejne wspomnienie z dzieciństwa w postaci szybkiego pomysłu na szybki deser (tym pierwszym są wafle przekładane masą mleczną z bakaliami), a więc dość spore, bo powstałe z pokrojenia tych tortowych, wysokie wafle przełożone słodką masą kakaową (ale ta słodycz nie wykręca, bo mleko w proszku oraz cukier równoważy obecność gorzkiego kakao) wzbogacone orzechami (u mnie mieszanka włoskich i laskowych), a z wierzchu obsypane wiórkami kokosowymi.

Do zrobienia już teraz albo jutro, a w zasadzie to zawsze, gdy najdzie ochota na coś słodkiego, czekoladowego, lecz błyskawicznego i nieskomplikowanego w wykonaniu 😉

Przepis na wafle przekładane masą czekoladową z orzechami (po pokrojeniu wyszło mi 16 sporej wielkości sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/ )

Składniki:

  • 5 dużych kwadratowych wafli tortowych
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 0,5 szklanki mleka 
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich (zmieszałam włoskie z laskowymi i dałam ich znacznie więcej; coś około 2 garści)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Masło i mleko zagotować aż do rozpuszczenia tego pierwszego, po czym wsypać gorzkie kakao oraz cukier i pogotować jeszcze chwilę, tym razem do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać posiekane orzechy i mleko w proszku – dokładnie wymieszać i lekko przestudzić.

Tak przygotowaną masą poprzekładać wafle – należy posmarować również wierzch, a potem posypać go wiórkami kokosowymi.

Całość owinąć folią spożywczą, obciążyć deseczką i wstawić do lodówki, by wszystko ładnie się połączyło, zmiękło i posklejało, a gdy tak się stanie pokroić ostrym nożem na mniejsze wafelki.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez pieczenia, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *