Ciasto „Toffifee” (bez pieczenia)

Ciasto dla prawdziwych łasuchów, a przede wszystkim miłośników „Toffifee”, bo właśnie one są tutaj inspiracją: kajmak, krem „Nutella”, czekoladowe wiórki, waniliowa lub karmelowa masa budyniowo-maślana i pralinki to ta słodka część, ale dla zachowania równowagi jest też ta słona, w postaci masła orzechowego oraz krakersów, które razem z herbatnikami (nasączonymi w wódce albo w mleku) i orzechami laskowymi przyjemnie chrupią.

Wiele cudownie skomponowanych warstw prawdziwej przyjemności – i to bez użycia piekarnika 😉

Propozycja idealna na zbliżającego Sylwestra, bo nie wymaga dużego nakładu pracy, a jest bardzo, bardzo smaczne 😉

 

Przepis na ciasto „Toffifee” (bez pieczenia) (zrobiłam w kwadratowej tortownicy o wymiarach 24x24cm, ale można też w blaszce 34x25cm; wtedy będzie trochę niższe) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga: http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/)

Składniki:

  • 2 duże opakowania herbatników maślanych
  • 2 duże opakowania słonych krakersów
  • 1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym
  • 5 pełnych łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 5 pełnych łyżek kremu „Nutella”
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub o smaku słonego karmelu
  • 750 ml mleka 
  • 1 łyżka cukru
  • 125 g miękkiego masła 
  • 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych
  • starta na tarce mleczna lub gorzka czekolada
  • 0,5 szklanki wódki orzechowej (w wersji bezalkoholowej 0,5 szklanki mleka) do nasączenia ciastek
  • pralinki „Toffifee” (do ozdoby)

Sposób przygotowania:

Na spodzie blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia poukładać namoczone w wódce lub mleku herbatniki, na których należy rozsmarować połowę masy krówkowej, obsypać ją posiekanymi orzechami laskowymi i przykryć warstwą słonych krakersów.

Przygotować krem: 0,5 litra mleka zagotować z łyżką cukru, a w pozostałej szklance rozrobić 2 budynie, wlać je na gotujące się mleko i gotować aż do zgęstnienia – przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.

Masło ubić na bardzo puszystą masę, następnie stopniowo, cały czas miksując, dodawać wystudzony budyń.

Tak przygotowaną masę wylać na krakersy i od razu przykryć je warstwą herbatników, na nich rozsmarować masło orzechowe, przykryć je kolejną warstwą namoczonych w wódce lub mleku krakersów, rozsmarować na nich „Nutellę”, przykryć namoczonymi  herbatnikami i rozsmarować pozostałą masę krówkową.

Wierzch posypać wiórkami z mlecznej albo czekolady i ozdobić pralinkami „Toffifee”.

Przed podaniem schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Bez pieczenia, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *