3 przepisy na tłusty czwartek: kruche Róże Karnawałowe, Baklava i pieczone Zeppole.

3 sprawdzone przepisy na tłustoczwartkowe przysmaki, czyli Róże Karnawałowe, które według mnie są jednym z najpiękniejszych wypieków na tę okazję – wykonuje się je ze złocistego ciasta faworkowego, ale takie upieczone w piekarniku wcale nie są gorsze, bowiem smakują jak kruchutkie, maślane ciasteczko oprószone pudrem i zwieńczone ulubioną konfiturą, Bakława (baklava), czyli wypiek rozpowszechniony m.in. w kuchni tureckiej, greckiej, perskiej i ormiańskiej stworzony z ciasta listkowego (chodzi o ciasto filo), posmarowanego masłem, przełożonego i obsypanego posiekanymi orzechami (najlepiej tak, by były wyczuwalne fragmenty) i oblanego słodkim syropem z wody, cukru, miodu oraz soku wyciśniętego z cytryny. Ja niestety ciasta filo nie zdobyłam, a nie miałam śmiałości (w sumie to też nie chciało mi się z tym bawić ;p), by samodzielnie porwać się na jego zrobienie, więc po prostu wykorzystałam gotowe ciasto francuskie (tyle, że delikatnie je rozwałkowałam) i muszę przyznać, że wyszło naprawdę pyszne: słodkie, chrupkie i kleiste oraz Zeppole, czyli tradycyjne włoskie pączki, które przeważnie są smażone w dużej ilości oleju, jednak ja postanowiłam wykonać lżejszą wersję i upiekłam je w piekarniku, dzięki czemu smakują nie jak przesiąknięty tłuszczem puchaty pączek, lecz jak  ptyś, tylko taki trochę mniejszy, ale za to z ogromem gęstego waniliowego kremu (nadzienie można umieścić w środku albo z wierzchu; według mnie ta druga wersja jest bardziej urocza) zwieńczonego wisienką.

Każdy smakołyk jest inny, ale wszystkie są równie pyszne 😉

 

Przepis na kruche Róże Karnawałowe (mi wyszło 25 sztuk) (Przepis pochodzi ze strony: https://aniastarmach.pl/)

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej (tortowej)
  • 200 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • ulubiona konfitura
  • cukier puder (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

Składniki zagnieść, ciasto uformować w kulę, owinąć folią – schłodzić około 1h w lodówce.

Po upływie wyznaczonego czasu ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i powycinać ciastka okrągłymi foremkami w 3 różnych rozmiarach.

Brzegi wszystkich ciastek ponacinać i sklejać je po 3: od największego do najmniejszego, mocno dociskając na środku, żeby dobrze się skleiły.

Na samym środku umieścić trochę ulubionej konfitury.

Ciasteczka poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (mogą być blisko siebie, bo nie rosną).

Piec około 25 minut, w temperaturze 180 °C.

Wyjąć. Wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem.

 

Przepis na Baklavę (mi wyszło 16 sztuk) (Przepis na syrop pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

Ciasto:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego (każde po 375 g)
  • 400 g niesolonych, posiekanych orzechów (u mnie orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, migdały i pistacje)
  • 1,5 puszki gotowej masy orzechowej (można pominąć i zamiast tego zwiększyć ilość orzechów o jakieś 200 g)
  • 150 g rozpuszczonego masła (do posmarowania płatów)

Syrop:

  • 150 ml wody
  • 170 g cukru
  • 50 g wielokwiatowego miodu
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny

Dodatkowo:

  • posiekane pistacje (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

W garnku umieścić wodę, cukier, miód i sok z cytryny – gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż zgęstnieje – tak przygotowany syrop odstawić do wystudzenia.

Ciasto francuskie podzielić na 4 równe części, czyli każdy płat przeciąć na pół, następnie, podsypując małą ilością mąki, delikatnie rozwałkować do wielkości blaszki.

Na spodzie blaszki umieścić pierwszy płat ciasta, jego wierzch posmarować roztopionym masłem, następnie równomiernie rozprowadzić 1/3 masy orzechowej, wysypać 1/3 posiekanych orzechów, przycisnąć drugim płatem, posmarować masłem, potem masą orzechową, wysypać drugą część orzechów, przycisnąć kolejnym płatem ciasta francuskiego, posmarować masłem oraz masą, wysypać ostatnią część orzechów i nakryć ostatnim płatem ciasta, starannie docisnąć brzegi i ostrym nożem (aż do dna formy) pokroić ciasto na kwadraty, które z wierzchu należy jeszcze posmarować masłem.

Piec około 30-40 minut, w temperaturze 180°C (musi się unieść i nabrać złotego koloru).

*jeśli zacznie się zbyt szybko rumienić trzeba wierzch przykryć papierem do pieczenia

Ciasto, zaraz po wyjęciu z piekarnika, oblać zimnym syropem i oprószyć posiekanymi pistacjami.

Wystudzić.

 

Przepis na pieczone Zeppole (mi wyszło 20 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

Ciasto:

  • 225 g mąki pszennej (tortowej)
  • 140 g masła
  • 300 ml wody
  • 6 jajek

Waniliowy krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 50 g mąki pszennej (tortowej)
  • 120 g cukru
  • ziarenka z 0,5 laski wanilii

Dodatkowo:

  • czereśnie koktajlowe lub wiśnie z syropu

Sposób przygotowania:

Wykonać ciasto: w rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę, energicznie mieszając, by uniknąć przypalenia.

Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od ścianek garnka i uzyska szklisty wygląd.

Wystudzić.

Chłodne ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości.

Na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia, przy użyciu worka cukierniczego zakończonego ozdobną tylką, wyciskać okręgi o średnicy około 8 cm.

Piec około 20-30 minut, w temperaturze 200°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).

Wyjąć. Wystudzić.

Przygotować krem: w garnku zagotować mleko z wanilią i zestawić z palnika. W misce utrzeć żółtka z cukrem do uzyskania białej, puszystej masy, następnie wsypać przesianą mąkę i dokładnie zmiksować, aż do uzyskania gładkiej pasty – tak przygotowaną pastę wlać do mleka, wymieszać, ponownie ustawić na palniku i cały czas mieszając, gotować do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Zdjąć, przykryć folią spożywczą tak,by dotykała powierzchni kremu i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Na wierzch upieczonych i wystudzonych ciastek wycisnąć krem budyniowy i ozdobić wisienką.

Przechowywać w lodówce.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka, Parzone, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *