Widzę, że od Świąt Bożego Narodzenia nie dodałam żadnego przepisu na ciastka, więc zrobię to dzisiaj 😉
Ciasteczka z tego przepisu są zdrowszą alternatywą słodkich wypieków, bo są wykonane na mące pełnoziarnistej (zrezygnowałam z razowej, bo bałam się, że wyjdą zbyt twarde; i cieszę się, że pojęłam taką decyzję, ponieważ na pełnoziarnistej są cudownie chrupiące) oraz płatkach owsianych, do tego zawierają brązowy cukier, suszoną żurawinę i gorzką czekoladę.
To taki wypiek na co dzień, a nie na jakieś szczególne okazje, czyli zawsze warto mieć kilka sztuk schowanych w szczelnie zamkniętej puszce, by bez wyrzutów sumienia sięgnąć i schrupać, pomiędzy jednym a drugim łykiem gorącej herbaty 😉
Przepis na ciasteczka owsiane z żurawiną i gorzką czekoladą (mi wyszło 25 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://www.mirabelkowy.pl/; mąkę razową zastąpiłam pełnoziarnistą, a ksylitol brązowym cukrem)
Składniki:
- 140 g mąki pszennej (pełnoziarnistej)
- 100 g płatków owsianych
- 50 g brązowego cukru
- 120 g masła (miękkiego)
- 1 jajko
- 50 g gorzkiej czekolady (posiekanej)
- 5 łyżek suszonej żurawiny (posiekanej)
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem na puch, po czym, cały czas miksując, dodać jajko. Następnie wsypać resztę składników – początkowo wymieszać łyżką, potem zagnieść z nich ciasto – schłodzić przez 1h w lodówce.
Po upływie wskazanego czasu z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i, układając je na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć.
Piec około 15 minut, w temperaturze 180°C.
Wyjąć. Wystudzić.