Wega babka awokado z limonką, kiwi, orzechami nerkowca i pistacjami

Wstawiam zapowiedziany w poprzednim wpisie przepis na naprawdę smaczną, zieloną, wegańską babkę, a raczej niedużą babeczkę, bo została upieczona w formie o średnicy 14 cm 😉

Babka powstała z nieodpartej chęci upieczenia czegoś na bazie awokado, niezbyt słodkiego, a nawet lekko kwaskowatego, co konsystencją będzie przypominało brownie – i udało się, bo babka jest ciężka, gliniasta, wilgotna, ale i trochę kremowa, do tego ma fajny limonkowy posmak, chrupiący akcent w postaci orzechów nerkowca oraz pistacji, świeżość i wyrazistość owocu kiwi i błyszczącej glazury, w której również gra pierwsze skrzypce (wykonałam ją na bazie domowego dżemu kiwi+banan).

To doskonała propozycja na coś nietypowego, zdrowego, bezglutenowego, pysznego, sycącego, łączącego w sobie masę smaków; tak do filiżanki owocowej herbaty 😉

Przepis na wege babkę awokado z limonką, kiwi, orzechami nerkowca i pistacjami (forma na babkę o średnicy 14 cm ) (Przepis autorski)

Składniki:

Babka:

  • 200 g mąki sojowej
  • 1 pełna łyżka mąki dyniowej
  • 1 duże, dojrzałe awokado
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • 50 ml melasy winogronowej
  • 25 ml waniliowego mleka sojowego
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z limonki
  • 1 porządna garść posiekanych orzechów nerkowca
  • 0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • sok wyciśnięty z 1 limonki wymieszany z 1 łyżeczką melasy lub erytrytolu (do nasączenia)
  • 0,5 szklanki dżemu kiwi (u mnie domowej roboty) + mniej niż 1/4 szklanki wody + 1 łyżeczka erytrytolu + 1 łyżeczka soku z limonki (na glazurę)
  • pokrojone w półplasterki kiwi
  • orzechy nerkowca
  • pistacje

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać (awokado i banany rozgnieść widelcem), następnie przełożyć je do formy na babkę wysmarowanej masłem wegańskim i delikatnie oprószonej mąką dyniową/sojową/mieszanką mąk bezglutenowych.

Piec około 40 minut ,w temperaturze 170°C (do suchego patyczka)

Wyjąć z piekarnika. Wystudzić. Wyłożyć z formy i od góry oblać sokiem z limonki i melasy tak, by babka w całości została nasączona.

Wierzch posmarować błyszczącą glazurą kiwi powstałą z zagotowania wszystkich powyżej podanych składników (do momentu aż zgęstnieje), ozdobić pokrojonym w półplasterki owocem kiwi, orzechami nerkowca oraz pistacjami.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Wegańskie i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *