Odrywany chlebek z pietruszką, czosnkiem i parmezanem

Miałam dzisiaj zrecenzować komedię romantyczną „Narzeczony na niby” w reż. Bartosza Prokopowicza, którą w zeszłą niedzielę obejrzałam w miejscowym kinie, ale  od tej ponurej, deszczowej pogody boli mnie głowa, więc postanowiłam sobie darować.

W zastępstwie podaję przepis na cudowny chlebek do odrywania nafaszerowany ogromem zielonej pietruszki, posiekanego czosnku i ciągnącego się parmezanu, który swoim aromatem kusi już w trakcie pieczenia, a zaraz po wyjęciu nie sposób się oprzeć tej chrupiącej, zarumienionej skórce i puchatemu, mięciutkiemu wnętrzu, zatem plus jest taki, że najlepiej smakuje jeszcze ciepły; choć zimny również jest pyszny!

To doskonała propozycja zarówno na śniadanie oraz kolację (wystarczy posmarować masłem, ale z twarożkiem czy warzywami też jest wyśmienity), ale i na obiad, do talerza zupy 😉

Robi się go naprawdę szybko!

Przepis na odrywany chlebek z pietruszką, czosnkiem i parmezanem (keksówka o wymiarach 12x35cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html )

Składniki:

Chlebek:

  • 3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 7 g suchych drożdży
  • 4 łyżki stopionego i ostudzonego masła
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Farsz:

  • 3/4 szklanki natki posiekanej zielonej pietruszki
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • 100 g stopionego masła

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, solą i cukrem, potem dodać mleko, jajka oraz masło – zagnieść elastyczne ciasto i odstawić pod ściereczką w ciepłe miejsce na 45 minut.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować 100 g roztopionego masła, posypać posiekanym czosnkiem, parmezanem i posiekaną pietruszką

 

następnie pokroić je w 10 cm pasy, które należy nałożyć jeden na drugi.

W dalszej kolejności pasy pokroić w 12 cm kostki

i przełożyć pionowo do keksówki.

Wierzch obsypać jeszcze odrobiną parmezanu i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut.

Po upływie wskazanego czasu chlebek wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 30-35 minut (do zarumienienia).

Wyjąć i…

…w zasadzie można już jeść, bo najlepszy smakuje na ciepło 😉

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Wytrawne i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *