Na zewnątrz mróz (ale jest tak, jak uwielbiam: sypki, gęsty, powoli opadający śnieg w ilości tak ogromnej, że przysłania świat), gdzieniegdzie poprzecinany promieniami bladożółtego słońca, który chociaż szczypiąco chłodzi, to upaja mnie kompletnie.
I może nie na przekór temu ziąbowi, lecz bardziej na przekór faworyzowanym obecnie smakom pochyliłam się w wypiekach ku tym egzotycznym, tworząc odwrócone ciasto ananasowe (ponoć staromodny amerykański klasyk), w którym na obsypanym cukrem spodzie układa się odsączone z syropu krążki, w środek wtyka koktajlową wisienkę, dokładnie przykrywa ciastem, a po upieczeniu obraca do góry spodem, by owoce znalazły się na wierzchu.
Ta wersja jest wykonana w formie torciku przełożonego delikatną, aksamitną masą śmietanowo-twarogową oraz konfiturą wiśniową.
Ciasto robi się błyskawicznie, bo nie wymaga oddzielnego ubijania produktów, jest niezbyt słodkie w smaku, a podsumowałabym je słowem: soczyste (zwłaszcza przez wzgląd na wilgotne, właśnie „soczyste” blaty).
To idealna propozycja dla osób, które lubią ciasta kręcone i ananasy 😉
Przepis na odwrócone ciasto z ananasami, masą śmietanowo-serową i konfiturą wiśniową (upiekłam w tortownicy o średnicy 24cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; dodałam serek do masy)
Składniki:
Ciasto ananasowe:
- 300 g mąki pszennej (tortowej)
- 250 g masła (miękkiego)
- 180 g drobnego cukru do wypieków + 2 łyżki
- 4 duże jajka
- 1 puszka ananasów w puszce (krążki)
- 100 ml syropu z ananasów (z puszki)
- kilka wisienek koktajlowych
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowo-serowa:
- 150 ml śmietany 30%
- 350 g twarogu kanapkowo-sernikowego Wieluń „Mój Ulubiony”
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- konfitura wiśniowa
Sposób przygotowania:
Krążki ananasa odsączyć na papierowym ręczniku.
2 tortownice o średnicy 20 lub 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia; dno jednej z nich posypać 2 łyżkami cukru, na którym należy ułożyć krążki ananasa, a w środku każdego z nich umieścić wisienkę koktajlową.
Miękkie masło, syrop z ananasów, jajka, aromat waniliowy, cukier i mąkę przesianą z proszkiem zmiksować na gładko i podzielić na 2 części, po czym przelać do obu tortownic (trzeba zwrócić uwagę, by dokładnie przykryć ananasy).
Piec około 30 minut (lub dłużej) w temperaturze 170ºC (do suchego patyczka).
Wyjąć. Odczekać 5 minut, następnie blaty obrócić w ten sposób, by spód tego z owocami znalazł się na górze. Wystudzić.
Wystudzony blat bez owoców ułożyć na paterze, posmarować konfiturą wiśniową, potem masę śmietanowo-serową (wszystkie składniki zmiksować do momentu zgęstnienia) i przycisnąć blatem z ananasami tak, by były one na wierzchu.
Schłodzić.