Rogaliki drożdżowe z budyniem waniliowym i pudrem

Nadchodzący wieczór masuje moje obolałe skronie. Jestem zmęczona i przygaszona tym, na co człowiek nie ma wpływu, więc wolę się odciąć od doczesności. Moja kochana puchata psinka ma zapalenie gardła i krtani. Na przemian piję melisę z pomarańczą i miętę z cytryną. Zapaliłam świeczkę, która pachnie drewnem i bawełną. Ocean czarnych kruków burzy się za moim oknem. Dokończę niedokończoną książkę i pomyślę o niedawno obejrzanych filmach, ale najpierw dodam przepis na delikatne, pulchne rogaliki drożdżowe nadziane masą waniliowego budyniu i oprószone słodkim pudrem – są mięciutkie, pyszne, aromatyczne i ogromne; warto je upiec i dla tego smaku, i dla zapachu wyrastającego i piekącego się ciasta 😉

Przepis na drożdżowe rogaliki z budyniem waniliowym i pudrem (32 duże sztuki) (Przepis pochodzi z bloga: http://smakslodyczy.blogspot.com/; drożdże świeże zamieniłam na suche)

Składniki:

Ciasto:

  • 4,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 125 g roztopionego i lekko przestudzonego masła
  • 14 g suchych drożdży (lub 50 g świeżych, ale z nich wcześniej trzeba wykonać rozczyn)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200 ml letniego mleka
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 3 opakowania budyniu o smaku waniliowym
  • 750 ml mleka
  • 4 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • cukier puder (do oprószenia)
  • rozpuszczone masło (do posmarowania wierzchu)

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych najpierw wykonać rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić ciasto tak, by stało się miękkie i elastyczne – uformować z niego kulę, włożyć do miski oprószonej mąką i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1,5 h.

W tym czasie przygotować nadzienie: w 1 szklance mleka rozrobić budynie, a resztę zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać budyń i gotować aż do gęstości.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 4 równe części; każdą z nich rozwałkować i wyciąć okrąg. Powstały okrąg poprzecinać nożem na 8 trójkątów, na każdy wyłożyć porządną łyżkę budyniu i zwinąć podstawą do węższego końca, potem skleić rogi i uformować rogalika.

Wierzch posmarować rozpuszczonym masłem i odstawić jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia.

Piec około 25-30 minut, w temperaturze 180°C (aż się zarumienią).

Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu oprószyć cukrem pudrem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Rogaliki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *