To jest chyba jedna z najlepszych babek cytrynowych, jaką udało mi się upiec: wspaniale wyrośnięta, niesamowicie lekka, delikatna, puszysta, mięciutka, o wyraźnie cytrynowym, ale nie narzucającym się smaku, ze słodką, chrupiącą, lukrową skorupką i kandyzowaną skórką z limonki 😉
Przepis na babkę cytrynową ze „Sprite’m” (forma na babkę o średnicy spodu 24cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)
Składniki:
- 3 niepełne szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1,5 szklanki cukru
- 5 jajek
- 160 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki „Sprite’a”
- skórka otarta z 1 dużej cytryny
- sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 1,5 szklanki cukru pudru + 2-3 łyżki wody
- kandyzowana skórka z cytryny lub limonki
Sposób przygotowania:
Masło zmiksować z cukrem na puch, potem połączyć je z sokiem i skórką otartą z cytryny. Następnie, cały czas miksując, dodawać stopniowo po 1 jajku. Dalej, naprzemiennie, wlewać „Sprite’a” i wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelać do foremki wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą (chyba, że jest silikonowa – wtedy nie trzeba).
Piec około 1h, w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).
Wyjąć. Wystudzić.
Z wierzchu oblać lukrem i ozdobić kandyzowaną skórką z cytryny lub limonki.