Truskawkowo tutaj ostatnio, ale to dlatego, że łapczywie oszołomiona urokiem nabyłam tych pierwszych truskawek więcej niż zamierzałam 😉
Tym razem coś na słodki obiad, deser lub podwieczorek, czyli pierogi wykonane z mojego ulubionego elastycznego i mięciutkiego ciasta nadziane truskawkowym czekodżemem (łatwo dostępny na sklepowych półkach; poza truskawką jest jeszcze z morelą, śliwką i wiśnią) i właśnie świeżymi truskawkami, podane na ciepło, z bitą śmietaną i czekoladą – są naprawdę smaczne i proste w wykonaniu 😉
Na blogu jest też przepis na pierogi z farszem szpinakowo-serowym oraz kakaowe pierogi z malinami, serem i białą czekoladą
Przepis na pierogi z czekodżemem i truskawkami (35 sztuk)
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki poznańskiej
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 płaska łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 1 słoik truskawkowego czekodżemu
- świeże truskawki
- śmietana 36% ubita z cukrem pudrem
- mleczna czekolada (u mnie „Schogetten” z truskawkowym nadzieniem)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i wyrobić aż do elastyczności, potem uformować kulę i odstawić na 10 minut pod przykryciem.
Następnie ciasto rozwałkować jak najcieniej, po czym wycinać w nim krążki. Na gotowe krążki nakładać 1 łyżeczkę truskawkowego czekodżemu i kawałek świeżej truskawki – zlepić (ręcznie lub zaciskaczem do pierogów).
W dużym garnku zagotować wodę ze szczyptą soli oraz 1 łyżką oleju. Do wrzącej wody wrzucić pierogi, zmniejszyć płomień i gotować do momentu wypłynięcia (około 5-7 minut).
Pierogi wyłożyć na talerz, ozdobić bitą śmietaną, świeżymi truskawkami i czekoladą.