Pierogi z czekodżemem i truskawkami

Truskawkowo tutaj ostatnio, ale to dlatego, że łapczywie oszołomiona urokiem nabyłam tych pierwszych truskawek więcej niż zamierzałam 😉

Tym razem coś na słodki obiad, deser lub podwieczorek, czyli pierogi wykonane z mojego ulubionego elastycznego i mięciutkiego ciasta nadziane truskawkowym czekodżemem (łatwo dostępny na sklepowych półkach; poza truskawką jest jeszcze z morelą, śliwką i wiśnią) i właśnie świeżymi truskawkami, podane na ciepło, z bitą śmietaną i czekoladą – są naprawdę smaczne i proste w wykonaniu 😉

Na blogu jest też przepis na pierogi z farszem szpinakowo-serowym oraz kakaowe pierogi z malinami, serem i białą czekoladą

Przepis na pierogi z czekodżemem i  truskawkami (35 sztuk)

Składniki:

Ciasto:

  • 400 g mąki poznańskiej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 1 słoik truskawkowego czekodżemu
  • świeże truskawki 
  • śmietana 36% ubita z cukrem pudrem
  • mleczna czekolada (u mnie „Schogetten” z truskawkowym nadzieniem)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i wyrobić aż do elastyczności, potem uformować kulę i odstawić na 10 minut pod przykryciem.

Następnie ciasto rozwałkować jak najcieniej, po czym wycinać w nim krążki. Na gotowe krążki nakładać 1 łyżeczkę truskawkowego czekodżemu i kawałek świeżej truskawki – zlepić (ręcznie lub zaciskaczem do pierogów).

W dużym garnku zagotować wodę ze szczyptą soli oraz 1 łyżką oleju. Do wrzącej wody wrzucić pierogi, zmniejszyć płomień i gotować do momentu wypłynięcia (około 5-7 minut).

Pierogi wyłożyć na talerz, ozdobić bitą śmietaną, świeżymi truskawkami i czekoladą.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery, Owocowe i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *