Piernik drożdżowy z masą z kaszy manny

Ten piernik piekłam jeszcze w zeszłym roku, ale jakoś nie dodałam tutaj przepisu; zapewne dlatego, że robiłam go dzień przed świętami (bo należy on właśnie do tych na ostatnią chwilę) i zwyczajnie nie zdążyłam, a po świętach to raczej nikt już pierników na potęgę nie wypieka.

Dodaję więc teraz.

Piernik jest szybki w przygotowaniu, nieskomplikowany, pięknie wyrasta, nie wymaga leżakowania, od razu jest mięciutki, wilgotny, przełożony kwaskowatymi powidłami śliwkowymi i gęstą masą na bazie kaszy manny oraz masła (smakuje podobnie jak budyń), z wierzchu oblany czekoladową polewą.

Podzielny. Wysoki. Rodzinny. Bardzo aromatyczny i bardzo pyszny 😉

Przepis na piernik drożdżowy z masą z kaszy manny (blacha o wymiarach 20×35 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotujebolubie.pl/)

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 7 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka płynnego miodu
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Masa z kaszy manny:

  • 8 kopiastych łyżek kaszy manny
  • 750 ml mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200 g miękkiego masła

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 8 łyżek śmietany 30%

Dodatkowo:

  • 1 słoik powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Pokruszone drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru – odstawić na 10 minut.

Jajka zmiksować z cukrem do powstania jasnej, puszystej masy, po czym dodać roztarte drożdże, miód oraz olej – zmiksować.

Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z przyprawą do piernika, cynamonem i sodą – wymieszać.

Ciasto przelać do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 1 h, w temperaturze 180 °C.

Wyjąć. Wystudzić.

 

Masa z kaszy manny:

Mleko zagotować z cukrem, potem wsypać kaszę – gotować aż kasza zgęstnieje i odstawić do wystygnięcia.

Miękkie masło zmiksować na puch, następnie dodać do niego kaszę – połączyć.

 

Wykonanie:

Chłodny piernik przekroić na 3 blaty: pierwszy blat posmarować powidłami oraz połową masy, przycisnąć drugim blatem, posmarować powidłami i pozostałą masą, ułożyć ostatni blat i z wierzchu oblać go polewą (podgrzać śmietanę, zdjąć z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać aż się rozpuści i wymieszać na gładki sos).

Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 10 h i wyjąć jakieś 45 minut przed podaniem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pierniki, pierniczki, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *