Ten piernik piekłam jeszcze w zeszłym roku, ale jakoś nie dodałam tutaj przepisu; zapewne dlatego, że robiłam go dzień przed świętami (bo należy on właśnie do tych na ostatnią chwilę) i zwyczajnie nie zdążyłam, a po świętach to raczej nikt już pierników na potęgę nie wypieka.
Dodaję więc teraz.
Piernik jest szybki w przygotowaniu, nieskomplikowany, pięknie wyrasta, nie wymaga leżakowania, od razu jest mięciutki, wilgotny, przełożony kwaskowatymi powidłami śliwkowymi i gęstą masą na bazie kaszy manny oraz masła (smakuje podobnie jak budyń), z wierzchu oblany czekoladową polewą.
Podzielny. Wysoki. Rodzinny. Bardzo aromatyczny i bardzo pyszny 😉
Przepis na piernik drożdżowy z masą z kaszy manny (blacha o wymiarach 20×35 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotujebolubie.pl/)
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 50 g świeżych drożdży
- 7 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka płynnego miodu
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa z kaszy manny:
- 8 kopiastych łyżek kaszy manny
- 750 ml mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 200 g miękkiego masła
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 8 łyżek śmietany 30%
Dodatkowo:
- 1 słoik powideł śliwkowych
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Pokruszone drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru – odstawić na 10 minut.
Jajka zmiksować z cukrem do powstania jasnej, puszystej masy, po czym dodać roztarte drożdże, miód oraz olej – zmiksować.
Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z przyprawą do piernika, cynamonem i sodą – wymieszać.
Ciasto przelać do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 1 h, w temperaturze 180 °C.
Wyjąć. Wystudzić.
Masa z kaszy manny:
Mleko zagotować z cukrem, potem wsypać kaszę – gotować aż kasza zgęstnieje i odstawić do wystygnięcia.
Miękkie masło zmiksować na puch, następnie dodać do niego kaszę – połączyć.
Wykonanie:
Chłodny piernik przekroić na 3 blaty: pierwszy blat posmarować powidłami oraz połową masy, przycisnąć drugim blatem, posmarować powidłami i pozostałą masą, ułożyć ostatni blat i z wierzchu oblać go polewą (podgrzać śmietanę, zdjąć z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać aż się rozpuści i wymieszać na gładki sos).
Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 10 h i wyjąć jakieś 45 minut przed podaniem.