To już przed świętami ostatnia propozycja na bożonarodzeniowe ciasteczka.
W zeszłym roku upiekłam maślane kokosowo-malinowe renifery, z kolei w tym roku są to kruche renifery o smaku kawowo-orzechowym przełożone marmoladą wieloowocową, z wierzchu oblane kawowym lukrem i obsypane cukrowymi gwiazdkami.
Sugerowaną przez autorkę kawę „Inkę” zastąpiłam sypaną, bo chciałam, by smak i aromat kawy był znacznie bardziej wyczuwalny, ale jeśli ktoś woli, by było delikatniej, to oczywiście można dodać tej zbożowej 🙂
Przepis na kawowo-orzechowe renifery z marmoladą i lukrem (mi wyszło 35 już złożonych sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: https://smacznapyza.blogspot.com/)
Składniki:
Ciasto kawowe:
- 300 g mąki pszennej (tortowej) + trochę do podsypywania przy wałkowaniu
- 5 łyżeczek kawy
- 120 g masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 100 g masła orzechowego
- 3 żółtka ze średnich jajek
- 1 łyżeczka pasty waniliowej albo ziarenka z 1 laski wanilii
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 czubata łyżka kawy
- kilka łyżek wody lub mleka
Dodatkowo:
- marmolada wieloowocowa/truskawkowa/z dzikiej róży
- cukrowe gwiazdki (do ozdoby)
Sposób przygotowania:
Z podanych powyżej składników zagnieść jednolite ciasto (jeśli nie chciałoby się kleić dodać 1-3 łyżki zimnej wody), uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1h.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i foremką powycinać ciasteczka w kształcie reniferów.
Ciasteczka poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 10 minut, w temperaturze 200 °C.
Wyjąć. Wystudzić.
Ciasteczka posklejać ze sobą przy pomocy marmolady, a z wierzchu oblać je kawowym lukrem (utrzeć składniki, stopniowo dodając wodę lub mleko; powinien być gładki i mieć konsystencję gęstej, ale lejącej śmietany) i ozdobić cukrowymi gwiazdkami.