Stromboli z suszonymi pomidorami, cheddarem i pieczarkami

Na sylwestrowym stole zamiast zawijasów z pesto i mozzarellą albo tuż obok nich można poukładać równie pyszne Stromboli, czyli pizzę w kształcie rolady, którą akurat ja nafaszerowałam passatą, suszonymi pomidorami, serem cheddar i pieczarkami, ale myślę, że fajna też będzie wersja z sosem śmietanowym, fetą oraz szpinakiem.

Ciasto po upieczeniu jest bardzo cienkie, złociste i chrupiące.

Najlepiej smakuje jakieś 10-15 minut po wyciągnięciu z piekarnika, kiedy jest jeszcze lekko ciepłe, ale na zimno również jest smaczne 🙂

Przepis na Stromboli z suszonymi pomidorami, cheddarem i pieczarkami (6 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotujebolubie.pl/)

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej (tortowej)
  •  5 g świeżych drożdży
  • około 80 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/3 łyżeczki soli 

Dodatkowo:

  • sos pomidorowy/passata pomidorowa
  • suszone pomidory
  • starty na tarce ser cheddar
  • podsmażone na maśle pieczarki
  • przyprawa do kuchni włoskiej
  • 1 jajko (do posmarowania wierzchu)

Sposób przygotowania:

Z drożdży, odrobiny cukru oraz wody przygotować rozczyn – odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięty rozczyn wymieszać z pozostałymi składnikami, zagnieść ciasto, uformować w kulę, umieścić w misce przykrytej ściereczką – odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cieniutki prostokąt, podzielić go na 6 mniejszych prostokątów, każdy posmarować sosem, poukładać pokrojone w kostkę pomidory, podsmażone na maśle pieczarki i starty na tarce ser cheddar – zlepić wzdłuż dłuższej krawędzi, z wierzchu ponacinać, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać przyprawą do kuchni włoskiej.

Piec około 12 minut, w temperaturze 200 °C.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Przepisy, Wytrawne. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *