Piernik z kawą „Inką”, masą gruszkową i bitą śmietaną

W tym roku piernik na bogato!

Upiekłam go w specjalnej foremce, tzw. ćwibakówce (półokrągła, falowana), dzięki czemu po bokach uzyskałam efekt falbanki.

Piernik jest mięciutki oraz wilgotny, w środku przełożony cieniutkim paseczkiem soczystej, ale jednocześnie kremowej (to dzięki dodatkowi śmietany 30%) masy gruszkowej (gruszki ugotowane na mus i zagęszczone galaretką agrestową), którą również został sowicie oblany u góry i naokoło, a z wierzchu ozdobiony słodką, waniliową śmietanką i płatkami z gorzkiej czekolady.

Kroi się bezproblemowo, najlepiej w plasterki.

To bardzo aromatyczne, bardzo smaczne i pięknie prezentujące na stole ciasto – całym sercem polecam 🙂

Przepis na piernik z kawą „Inką”, masą gruszkową i bitą śmietaną (ćwibakówka o wymiarach 35×15 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/; masę jabłkową zamieniłam na gruszkową)

Składniki:

Piernik z kawą „Inką”:

  • 450 g mąki pszennej (tortowej)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 188 g masła
  • 3 pełne łyżki kawy „Inki”
  • 6 łyżeczek przyprawy do piernika
  • 3 płaskie łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 375 ml mleka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

Masa gruszkowa:

  • 1,2 kg miękkich gruszek (waga po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych)
  • 0,5 szklanki wody 
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • 2 galaretki agrestowe
  • 0,5 szklanki śmietany 30%

Bita śmietana:

  • 400 ml śmietany 36%
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 1 fix do śmietany

Dodatkowo:

  • płatki z gorzkiej czekolady

*w wersji wegetariańskiej należy użyć galaretki z agarem

Sposób przygotowania:

Piernik z kawą „Inką”:

W garnku rozpuścić masło, miód, cukier i powidła – wystudzić.

W misce roztrzepać jajka z mlekiem, po czym dodać wystudzoną mieszankę, potem kawę „Inkę”, mąkę, gorzkie kakao, przyprawę do piernika i sodę – wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (ręcznie, przy użyciu trzepaczki kuchennej).

Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy ćwibakówki.

Piec około 1 h (może być trochę dłużej; ja chyba piekłam 1 h 20 minut), w temperaturze 180 °C.

Wyjąć. Wystudzić.

W tym czasie przygotować masę gruszkową:

Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w niedużą kostkę, wrzucić do garnka, zalać wodą, zasypać cukrem i gotować aż do rozpadnięcia, następnie wlać śmietanę 30%, wymieszać i wsypać galaretki agrestowe – mieszać aż do rozpuszczenia – odstawić do lekkiego zgęstnienia.

Piernik przekroić na pół. Na spód formy wylać trochę tężejącej masy, na niej ułożyć węższą część piernika, wylać resztę masy (sama poukłada się na brzegach) i przycisnąć drugą (szerszą) częścią piernika – wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Gdy masa zastygnie delikatnie rozszerzyć brzegi formy (wtedy masa ładnie odejdzie) i obrócić formę spodem do góry.

Ciasto z wierzchu ozdobić ubitą na sztywno z cukrem pudrem, esencją waniliową oraz fixem bitą śmietaną i płatkami z gorzkiej czekolady.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pierniki, pierniczki, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *