Wiedziałam, że kiedyś upiekę to ciasto, ale potrzebowałam jakiejś większej okazji, bo trochę się trzeba przy nim napracować (ale bez przesady, istnieją bardziej pracochłonne 😉 ) – i oto nadarza się Boże Narodzenie, a na stole ląduje wypiek Oczy carycy.
Ciasto jest złożone z dwukolorowego biszkoptu (jasny, który delikatnie pochrupuje jest bezowy, a ciemny kakaowy, ale nie z tych suchych, lecz puszystych) przełożonego gęstą, aksamitną masą budyniowo-maślaną o smaku waniliowym, pomiędzy którą są nasączone w kawie biszkopty oraz jest galaretka, z wierzchu błyszcząca polewa z gorzkiej czekolady, a na niej posiekane orzechy włoskie.
Ciasto jest wysokie, podzielne, nieprzesłodzone, bogate w smaki, faktury oraz kolory – takie bardzo rodzinne i bardzo okolicznościowe 😉
Przepis na Oczy carycy (blacha o wymiarach 25×35 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://martexsweetdreams.blox.pl/html; podaję ze swoimi zmianami)
Składniki:
Biszkopt jasny:
- 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 9 białek
- 2 i 1/3 szklanki cukru
- niecałe 2/3 szklanki oleju
- 1,5 łyżki octu
- szczypta soli
Biszkopt ciemny:
- 6 łyżek mąki pszennej (tortowej)
- 9 żółtek
- 3 jajka
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 9 łyżek cukru
- niecałe 2/3 szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem budyniowo-maślany:
- 3 i 1/3 szklanki mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 4 łyżki cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 400 g masła
Polewa czekoladowa:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 75 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
- 0,5 szklanki kawy zaparzonej z 1 łyżeczki (do nasączenia)
- 2 galaretki owocowe (zielone/niebieskie/czerwone) rozpuszczone w 700 ml wrzątku
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
- posiekane orzechy włoskie (do oprószenia)
*w wersji wegetariańskiej należy użyć galaretki z agarem
Sposób przygotowania:
Biszkopt jasny:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem powoli, łyżka po łyżce, dodać cukier, następnie, cały czas mieszając: ocet, olej oraz mąkę ziemniaczaną.
Biszkopt ciemny:
Żółtka i jajka utrzeć z cukrem na jasnożółtą, gęstą masę, następnie wlać olej i wmieszać suche składniki.
Do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia blaszki naprzemiennie wlewać ciasto jasne i ciemne, a na sam koniec przemieszać jeszcze całość z wierzchu delikatnie widelcem.
Piec około 35 minut, w temperaturze 180°C (wstawić do nagrzanego piekarnika)
Wystudzić.
W tym czasie rozpuścić galaretki, odstawić do lekkiego stężenia i przygotować krem budyniowo-maślany: większość mleka zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym, w pozostałym rozpuścić budynie, które należy wlać na gotujące się mleko, gotować aż budyń stanie się gęsty, wrzucić do jeszcze ciepłego masło, poczekać aż się rozpuści i zmiksować na gładki krem.
Wykonanie:
Biszkopt przeciąć na 2 blaty. Na pierwszym blacie rozsmarować połowę kremu, poukładać nasączone w kawie biszkopty, wylać tężejącą galaretkę, rozprowadzić pozostały krem, przycisnąć drugim blatem, z wierzchu oblać polewą czekoladową i obsypać posiekanymi orzechami włoskimi – wstawić do lodówki na kilka godzin, by wszystko ładnie stężało.
Przechowywać w lodówce.