Oczy carycy

Wiedziałam, że kiedyś upiekę to ciasto, ale potrzebowałam jakiejś większej okazji, bo trochę się trzeba przy nim napracować (ale bez przesady, istnieją bardziej pracochłonne 😉 ) – i oto nadarza się Boże Narodzenie, a na stole ląduje wypiek Oczy carycy.

Ciasto jest złożone z dwukolorowego biszkoptu (jasny, który delikatnie pochrupuje jest bezowy, a ciemny kakaowy, ale nie z tych suchych, lecz puszystych) przełożonego gęstą, aksamitną masą budyniowo-maślaną o smaku waniliowym, pomiędzy którą są nasączone w kawie biszkopty oraz jest galaretka, z wierzchu błyszcząca polewa z gorzkiej czekolady, a na niej posiekane orzechy włoskie.

Ciasto jest wysokie, podzielne, nieprzesłodzone, bogate w smaki, faktury oraz kolory – takie  bardzo rodzinne i bardzo okolicznościowe 😉

Przepis na Oczy carycy (blacha o wymiarach 25×35 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://martexsweetdreams.blox.pl/html; podaję ze swoimi zmianami)

Składniki:

Biszkopt jasny:

  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 9 białek
  • 2 i 1/3 szklanki cukru
  • niecałe 2/3 szklanki oleju 
  • 1,5 łyżki octu
  • szczypta soli

Biszkopt ciemny:

  • 6 łyżek mąki pszennej (tortowej)
  • 9 żółtek
  • 3 jajka
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 9 łyżek cukru
  • niecałe 2/3 szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem budyniowo-maślany:

  • 3 i 1/3 szklanki mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 400 g masła

Polewa czekoladowa:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 75 ml śmietany 30%

Dodatkowo:

  • 0,5 szklanki kawy zaparzonej z 1 łyżeczki (do nasączenia)
  • 2 galaretki owocowe (zielone/niebieskie/czerwone) rozpuszczone w 700 ml wrzątku
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • posiekane orzechy włoskie (do oprószenia)

*w wersji wegetariańskiej należy użyć galaretki z agarem

Sposób przygotowania:

Biszkopt jasny:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem powoli, łyżka po łyżce, dodać cukier, następnie, cały czas mieszając: ocet, olej oraz mąkę ziemniaczaną.

Biszkopt ciemny:

Żółtka i jajka utrzeć z cukrem na jasnożółtą, gęstą masę, następnie wlać olej i wmieszać suche składniki.

Do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia blaszki naprzemiennie wlewać ciasto jasne i ciemne, a na sam koniec przemieszać jeszcze całość z wierzchu delikatnie widelcem.

Piec około 35 minut, w temperaturze 180°C (wstawić do nagrzanego piekarnika)

Wystudzić.

W tym czasie rozpuścić galaretki, odstawić do lekkiego stężenia i przygotować krem budyniowo-maślany: większość mleka zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym, w pozostałym rozpuścić budynie, które należy wlać na gotujące się mleko, gotować aż budyń stanie się gęsty, wrzucić do jeszcze ciepłego masło, poczekać aż się rozpuści i zmiksować na gładki krem.

Wykonanie:

Biszkopt przeciąć na 2 blaty. Na pierwszym blacie rozsmarować połowę kremu, poukładać nasączone w kawie biszkopty, wylać tężejącą galaretkę, rozprowadzić pozostały krem, przycisnąć drugim blatem, z wierzchu oblać polewą czekoladową i obsypać posiekanymi orzechami włoskimi – wstawić do lodówki na kilka godzin, by wszystko ładnie stężało.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekładane, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *