Budyniowe świderki kakaowo-śmietankowe

Dawno nie było tutaj ciasteczek, zatem wstawiam przepis na maślane, aromatyczne, niezbyt słodkie (ale wystarczająco), bardzo kruche i bardzo smaczne świderki kakaowo-śmietankowe wykonane z dodatkiem budyniowego proszku.

Robi się je dość szybko (gdy już opatentuje się własny sposób na okręcanie wałeczków ciasta bez rozrywania ;p), a w piekarniku też siedzą krótko, bo około 20 minut, po upływie których duży talerz zostaje kopiato wypełniony ciasteczkami.

To taki wypiek, który można mieć w domu zawsze i pasuje na każdą okazję, a jak nie na okazję, czy niezapowiedzianą wizytę, to również do poobiedniej lub wieczornej filiżanki kawy 😉

Przepis na budyniowe świderki kakaowo-śmietankowe (mi wyszło 46 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://zakubkamitalerzami.blogspot.com/)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 300 g masła
  • 1 budyń czekoladowy (proszek)
  • 1 budyń śmietankowy (proszek)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Przygotować 2 miski. Do każdej miski wsypać 1 szklankę mąki, 0,5 szklanki cukru pudru, 150 g masła, 1 żółtko i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Następnie do jednej miski wsypać budyń czekoladowy oraz 1 łyżkę gorzkiego kakao, a do drugiej budyń śmietankowy i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej – wyrobić oba ciasta.

Z ciast uformować dość cienkie wałeczki, pokroić je na mniejsze kawałki i spleść jasny z ciemnym.

Ciasteczka ułożyć na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 15-20 minut, w temperaturze 180°C.

Wyjąć. Wystudzić.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *