Wielkanocne serniczki

Z okazji zbliżającej się Wielkanocy podaję przepis na błyskawiczne i bardzo proste mini serniczki: ich spód to po prostu nieduże ciastka (ja użyłam „Oreo”, ale mogą być też na przykład markizy), kremowa masa serowa powstaje ze zmiksowania wszystkich składników jednocześnie (bez oddzielnego ubijania żółtek z cukrem, piany z białek, masła na puch, itd.), wierzch pokrywa błyszcząca polewa z gorzkiej czekolady i kremówki oraz słodkie, czekoladowe jajeczka z nadzieniem truskawkowym.

Polecam 😉

Przepis na Wielkanocne serniczki (10 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

Masa serowa:

  • 500 g twarogu tłustego lub półtłustego (zmielonego trzykrotnie)
  • 1 jajko
  • 150 ml śmietany 30%
  • 2/3 szklanki cukru
  • 40 g budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (proszek)

Dodatkowo:

  • 10 ciastek „Oreo” (na spod)
  • jajeczka czekoladowe (do dekoracji)
  • 80 g gorzkiej czekolady + 70 ml śmietany 30% (na polewę)

Sposób przygotowania:

Na dnie każdej papilotki ułożyć 1 ciastko „Oreo”, a na nie wylać masę serową (zmiksować wszystkie składniki na gładko).

Piec około 30 minut, w temperaturze 160°C.

Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu oblać polewą czekoladową (podgrzać śmietanę, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, poczekać aż się rozpuści i wymieszać na gładki sos) i ozdobić czekoladowymi jajeczkami.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki, Przepisy, Przepisy, Serniki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *