Z okazji zbliżającej się Wielkanocy podaję przepis na błyskawiczne i bardzo proste mini serniczki: ich spód to po prostu nieduże ciastka (ja użyłam „Oreo”, ale mogą być też na przykład markizy), kremowa masa serowa powstaje ze zmiksowania wszystkich składników jednocześnie (bez oddzielnego ubijania żółtek z cukrem, piany z białek, masła na puch, itd.), wierzch pokrywa błyszcząca polewa z gorzkiej czekolady i kremówki oraz słodkie, czekoladowe jajeczka z nadzieniem truskawkowym.
Polecam 😉
Przepis na Wielkanocne serniczki (10 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)
Składniki:
Masa serowa:
- 500 g twarogu tłustego lub półtłustego (zmielonego trzykrotnie)
- 1 jajko
- 150 ml śmietany 30%
- 2/3 szklanki cukru
- 40 g budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (proszek)
Dodatkowo:
- 10 ciastek „Oreo” (na spod)
- jajeczka czekoladowe (do dekoracji)
- 80 g gorzkiej czekolady + 70 ml śmietany 30% (na polewę)
Sposób przygotowania:
Na dnie każdej papilotki ułożyć 1 ciastko „Oreo”, a na nie wylać masę serową (zmiksować wszystkie składniki na gładko).
Piec około 30 minut, w temperaturze 160°C.
Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu oblać polewą czekoladową (podgrzać śmietanę, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, poczekać aż się rozpuści i wymieszać na gładki sos) i ozdobić czekoladowymi jajeczkami.
Przechowywać w lodówce.