W tym roku zapowiada się wyjątkowo długa majówka, zatem jeśli ktoś planuje upiec ciasto, to dobrze, by była to naprawdę duża blacha 😉
Ja proponuję sernik na kruchym spodzie, z kremową masą z dodatkiem maku, z wierzchu oblany genialną, słodką polewą pralinową i ozdobiony orzechami włoskimi.
Sernik jest wysoki, podzielny, równiutko się kroi, nie opada i co najważniejsze jest bardzo, bardzo smaczny.
Polecam!
Przepis na sernik z makiem i polewą pralinową (blacha o wymiarach 34x25cm ) ( spód z bloga: https://smacznapyza.blogspot.com/, masa serowa z Moich Wypieków od Pani Doroty (dodałam mak), a polewa pralinowa z bloga: http://niebonatalerzu.pl/ )
Składniki:
Spód:
- 240 g mąki krupczatki
- 80 g mąki pszennej (tortowej)
- 14 g cukru pudru
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 10 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1,5 kg twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
- 300 ml śmietany 36%
- 6 dużych jajek
- 2 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej (tortowej)
- 6 łyżek maku
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
Polewa pralinowa:
- 105 g cukru trzcinowego
- 60 g masła
- 120 g cukru pudru
- 50 ml mleka
Dodatkowo:
- orzechy włoskie
Sposób przygotowania:
Składniki na spód zagnieść – schłodzić przez 1h w lodówce, po czym wcisnąć w spód wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (musi się zarumienić).
Na podpieczony spód wylać masę serową (wystarczy tylko zmiksować składniki).
Piec około 1,5 h, w temperaturze 160°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).
Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu oblać wystudzoną polewą pralinową (masło, cukier puder i mleko podgrzewać w rondelku na małej mocy palnika do momentu połączenia, potem zestawić z palnika, wsypać cukier puder i mieszać rózgą kuchenną do gładkości) i ozdobić orzechami włoskimi.
Przechowywać w lodówce.