Wypiek na majówkę: sernik z makiem i polewą pralinową

W tym roku zapowiada się wyjątkowo długa majówka, zatem jeśli ktoś planuje upiec ciasto, to dobrze, by była to naprawdę duża blacha 😉

Ja proponuję sernik na kruchym spodzie, z kremową masą z dodatkiem maku, z wierzchu oblany genialną, słodką polewą pralinową i ozdobiony orzechami włoskimi.

Sernik jest wysoki, podzielny, równiutko się kroi, nie opada i co najważniejsze jest bardzo, bardzo smaczny.

Polecam!

Przepis na sernik z makiem i polewą pralinową (blacha o wymiarach 34x25cm ) ( spód z bloga: https://smacznapyza.blogspot.com/, masa serowa z Moich Wypieków od Pani Doroty (dodałam mak), a polewa pralinowa z bloga: http://niebonatalerzu.pl/ )

Składniki:

Spód:

  • 240 g mąki krupczatki
  • 80 g mąki pszennej (tortowej)
  • 14 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 10 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1,5 kg twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
  • 300 ml śmietany 36%
  • 6 dużych jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej (tortowej)
  • 6 łyżek maku
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego

Polewa pralinowa:

  • 105 g cukru trzcinowego
  • 60 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 50 ml mleka

Dodatkowo:

  • orzechy włoskie

Sposób przygotowania:

Składniki na spód zagnieść – schłodzić przez 1h w lodówce, po czym wcisnąć w spód wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.

Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (musi się zarumienić).

Na podpieczony spód wylać masę serową (wystarczy tylko zmiksować składniki).

Piec około 1,5 h, w temperaturze 160°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).

Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu oblać wystudzoną polewą pralinową (masło, cukier puder i mleko podgrzewać w rondelku na małej mocy palnika do momentu połączenia, potem zestawić z palnika, wsypać cukier puder i mieszać rózgą kuchenną do gładkości) i ozdobić orzechami włoskimi.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Makowce, z makiem, Przepisy, Przepisy, Serniki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *