Świętomarcińskie precle

Już od wieków mam ochotę upiec rogale marcińskie, ale jakoś zniechęca mnie to kilkukrotne wałkowanie i składanie ciasta – może kiedyś się za to zabiorę, tymczasem znalazłam cudowną alternatywę w postaci świętomarcińskich precli, które są popularne w Niemczech: robi się je znacznie szybciej, a smakują naprawdę wyśmienicie, bo są puchate, mięciutkie i mocno maślane, do tego obtoczone w dużej ilości cukru 😉

Bardzo polecam!

Przepis na Świętomarcińskie precle (12 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (tortowej)
  • 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych (z nich należy najpierw wykonać rozczyn)
  • 150 ml letniego mleka
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 75 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 75 g roztopionego i wystudzonego masła

Dodatkowo:

  • 25 g roztopionego masła
  • cukier (do obtoczenia)

Sposób przygotowania:

Z podanych składników wyrobić miękkie oraz elastyczne ciasto drożdżowe, uformować je w kulę, umieścić w oprószonej mąką misce i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1,5h.

Po upływie wskazanego czasu wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części, a z każdej z nich zrobić wałeczek o długości około 50 cm i uformować precla.

źródło ilustracji: http://bread.pbworks.com/w/page/5805144/PretZel

Precle ułożyć na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.

Piec około 13 minut, w temperaturze 180 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika) – precle powinny zostać blade; mogą się tylko lekko zarumienić.

Wyjąć, jeszcze ciepłe posmarować masłem i obtoczyć w cukrze.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bułki słodkie, Przepisy, Rogaliki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *