Małpi chlebek, czyli cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

Amerykański chlebek drożdżowy pieczony w formie babki do odrywania, złożonej z małych kuleczek, które przed pieczeniem zatapia się w rozpuszczonym maśle i obtacza w cukrowo-cynamonowej posypce, a ta pod wpływem ciepła zamienia się w spływający po całym chlebku karmel!

Ten wypiek jest niesamowicie aromatyczny, słodki, lepki, mięciutki i przepyszny – idealny na chłodne, jesienne wieczory 😉

Przepis na Małpi chlebek, czyli cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania (forma  na babkę o pojemności 2,5l ) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

Ciasto:

  • 490 g mąki pszennej (tortowej)
  • 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych (ze świeżych najpierw należy wykonać rozczyn)
  • 250 ml mleka
  • 85 ml wody 
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 30 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli

Cynamonowo-cukrowa posypka:

  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 115 g roztopionego masła (do obtoczenia kulek)

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem oraz solą, potem dodać resztę składników i wyrobić miękkie oraz elastyczne ciasto, uformować je w kulę, umieścić w oprószonej mąką misce i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1,5h.

Formę na babkę wysmarować łyżką masła.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz lekko wyrobić, odrywać z niego fragmenty i formować kulki (ma być ich 64)– każdą kulkę obtoczyć w roztopionym maśle, a następnie w cynamonowo-cukrowej posypce i poukładać  w formie, jedna obok drugiej – po ułożeniu wszystkich przykryć je ręcznikiem i odstawić na 45 minut do ponownego wyrośnięcia.

Piec około 20-25 minut, w temperaturze 180 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika).

Wyjąć i natychmiast wyłożyć z formy na talerz (pozostawienie do wystudzenia spowoduje przyklejenie do formy).

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, Drożdżowe, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *