Amerykański chlebek drożdżowy pieczony w formie babki do odrywania, złożonej z małych kuleczek, które przed pieczeniem zatapia się w rozpuszczonym maśle i obtacza w cukrowo-cynamonowej posypce, a ta pod wpływem ciepła zamienia się w spływający po całym chlebku karmel!
Ten wypiek jest niesamowicie aromatyczny, słodki, lepki, mięciutki i przepyszny – idealny na chłodne, jesienne wieczory 😉
Przepis na Małpi chlebek, czyli cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania (forma na babkę o pojemności 2,5l ) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)
Składniki:
Ciasto:
- 490 g mąki pszennej (tortowej)
- 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych (ze świeżych najpierw należy wykonać rozczyn)
- 250 ml mleka
- 85 ml wody
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 30 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka soli
Cynamonowo-cukrowa posypka:
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- 115 g roztopionego masła (do obtoczenia kulek)
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem oraz solą, potem dodać resztę składników i wyrobić miękkie oraz elastyczne ciasto, uformować je w kulę, umieścić w oprószonej mąką misce i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1,5h.
Formę na babkę wysmarować łyżką masła.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz lekko wyrobić, odrywać z niego fragmenty i formować kulki (ma być ich 64)– każdą kulkę obtoczyć w roztopionym maśle, a następnie w cynamonowo-cukrowej posypce i poukładać w formie, jedna obok drugiej – po ułożeniu wszystkich przykryć je ręcznikiem i odstawić na 45 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piec około 20-25 minut, w temperaturze 180 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika).
Wyjąć i natychmiast wyłożyć z formy na talerz (pozostawienie do wystudzenia spowoduje przyklejenie do formy).