Wypiek dla tych, którzy lubią naprawdę słodkie smaki, czyli sernik z dużą ilością „Krówek” oraz sezamków 😉
Dobrze znany maślany, idealnie kruchy spód, kremowa masa serowa z dodatkiem kajmaku i posmarowany nim wierz ozdobiony kruchymi cukierkami oraz przyjemnie chrupiącymi sezamkami.
Sernik jest wysoki, bardzo aromatyczny i posty w wykonaniu 😉
Przepis na sernik z „Krówkami” i sezamkami (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis Przepis na spód pochodzi z bloga:https://smacznapyza.blogspot.com/, a na masę serową z: http://gotujebolubie.pl/)
Składniki:
Spód:
- 180 g mąki krupczatki
- 60 g mąki pszennej (tortowej)
- 12 g cukru pudru
- 150 g masła
- 3 żółtka
- 9 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
- 200 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 pełna łyżka cukru wanilinowego
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 2 porządne łyżki masy kajmakowej
Dodatkowo:
- 2-3 łyżki masy kajmakowej (na wierzch)
- „Krówki” (do ozdoby)
- sezamki (do ozdoby)
Sposób przygotowania:
Zagnieść składniki na spód – schłodzić przez 30 minut w lodówce, po czym wcisnąć w spód wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (musi się zarumienić).
Na podpieczony spód wylać masę serową (zmiksować wszystkie składniki).
Piec przez 45 minut, w temperaturze 180 °C, potem temperaturę obniżyć do 160 °C i dopiec przez 30 minut.
Wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie schłodzić w lodówce przez około 4h.
Wierzch sernika posmarować podgrzaną w mikrofali masą kajmakową (by bezproblemowo się rozsmarowała i miała gładką konsystencję) i ozdobić sezamkami oraz „Krówkami”.
Przechowywać w lodówce.