Sernik z „Krówkami” i sezamkami

Wypiek dla tych, którzy lubią naprawdę słodkie smaki, czyli sernik z dużą ilością „Krówek” oraz sezamków 😉

Dobrze znany maślany, idealnie kruchy spód, kremowa masa serowa z dodatkiem kajmaku i posmarowany nim wierz ozdobiony kruchymi cukierkami oraz przyjemnie chrupiącymi sezamkami.

Sernik jest wysoki, bardzo aromatyczny i posty w wykonaniu 😉

Przepis na sernik z „Krówkami” i sezamkami (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis Przepis na spód pochodzi z bloga:https://smacznapyza.blogspot.com/, a na masę serową z: http://gotujebolubie.pl/)

Składniki:

Spód:

  • 180 g mąki krupczatki
  • 60 g mąki pszennej (tortowej)
  • 12 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 3 żółtka
  • 9 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
  • 200 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 pełna łyżka cukru wanilinowego
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 2 porządne łyżki masy kajmakowej

Dodatkowo:

  • 2-3 łyżki masy kajmakowej (na wierzch)
  • „Krówki” (do ozdoby)
  • sezamki (do ozdoby)

Sposób przygotowania:

Zagnieść składniki na spód – schłodzić przez 30 minut w lodówce, po czym wcisnąć w spód wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.

Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (musi się zarumienić).

Na podpieczony spód wylać masę serową (zmiksować wszystkie składniki).

Piec przez 45 minut, w temperaturze 180 °C, potem temperaturę obniżyć do 160 °C i dopiec przez 30 minut.

Wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie schłodzić w lodówce przez około 4h.

Wierzch sernika posmarować podgrzaną w mikrofali masą kajmakową (by bezproblemowo się rozsmarowała i miała gładką konsystencję) i ozdobić sezamkami oraz „Krówkami”.

Przechowywać w lodówce.

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Przepisy, Serniki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *