Jak tylko zobaczyłam ten sernik wiedziałam, że upiekę go na Boże Narodzenie, bo raz, że jest tradycyjny, ciężki (bez żadnych udziwnień typu kremy czy wafelki), a dwa, że mimo to wygląda bardzo spektakularnie, choć wcale nie jest trudny w wykonaniu 😉
Sernik szachownica, bo o nim mowa, to naprzemiennie poukładane paski kakaowego biszkoptu i masy serowej, które po przekrojeniu tworzą właśnie efekt szachownicy – do tego nutka tropikalnego likieru, skórka otarta z pomarańczy, gęsta, błyszcząca polewa z gorzkiej czekolady i słodkie wiórki tej białej.
Jest naprawdę smaczny!
Polecam.
Przepis na sernik szachownica (blacha o wymiarach 25x34cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/; zamiast sera z wiaderka użyłam twarogu)
*ilość składników dostosowałam do blaszki i tak też podaję
Składniki:
Kakaowy biszkopt:
- 1,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 2 szklanki cukru
- 10 jajek (białka i żółtka osobno)
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki zimnej wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1,5 kg twarogu półtłustego (dwukrotnie zmielonego)
- 8 średnich jajek (białka i żółtka osobno)
- 1,5 szklanki cukru
- 3 opakowania budyniu waniliowego (proszek)
- 1,5 łyżeczki aromatu pomarańczowego lub skórka otarta z pomarańczy
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 ml śmietany 30%
- 75 g startej białej czekolady (do posypania)
- likier tropikalny lub pomarańczowy (do nasączenia)
Sposób przygotowania:
Kakaowy biszkopt:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, po czym powoli, łyżka po łyżce, cały czas mieszając, wsypywać cukier. Następnie dodawać po kolei żółtka. Na sam koniec wsypać obie mąki przesiane z proszkiem i gorzkim kakao – wymieszać ręcznie (szpatułką).
Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Piec około 35-40 minut, w temperaturze 170°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).
*można też ciasto podzielić na pół i piec blaty oddzielnie (wtedy czas pieczenia będzie krótszy).
Wyjąć. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty, a każdy blat biszkoptowy pokroić wzdłuż na 6 pasków (razem ma być 12).
Masa serowa:
Żółtka utrzeć z cukrem na biało, potem dodać ser, wlać olej, aromat i wsypać budyń – połączyć. Na koniec delikatnie wmieszać białka ubite na sztywno ze szczyptą soli.
Wykonanie:
Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki poukładać paski biszkoptowe tak, by między nimi były mniej więcej równe odstępy i wypełnić je masą serową, na niej poukładać kolejne paski i tak naprzemiennie, aż do skończenia składników.
Piec około 1h i 20 minut, w temperaturze 170°C (może być krócej, może być dłużej, należy sprawdzać patyczkiem).
Wyjąć. Wystudzić. Paski z wierzchu nasączyć likierem tropikalnym (lub pomarańczowym). Wierzch oblać polewą czekoladową (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) i obsypać wiórkami białej czekolady.