Sernik szachownica

Jak tylko zobaczyłam ten sernik wiedziałam, że upiekę go na Boże Narodzenie, bo raz, że jest tradycyjny, ciężki (bez żadnych udziwnień typu kremy czy wafelki), a dwa, że mimo to wygląda bardzo spektakularnie, choć wcale nie jest trudny w wykonaniu 😉

Sernik szachownica, bo o nim mowa, to naprzemiennie poukładane paski kakaowego biszkoptu i masy serowej, które po przekrojeniu tworzą właśnie efekt szachownicy – do tego nutka tropikalnego likieru, skórka otarta z pomarańczy, gęsta, błyszcząca polewa z gorzkiej czekolady i słodkie wiórki tej białej.

Jest naprawdę smaczny!

Polecam.

Przepis na sernik szachownica (blacha o wymiarach 25x34cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/; zamiast sera z wiaderka użyłam twarogu)

*ilość składników dostosowałam do blaszki i tak też podaję

Składniki:

Kakaowy biszkopt:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 szklanki cukru
  • 10 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1,5 kg twarogu półtłustego (dwukrotnie zmielonego)
  • 8 średnich jajek (białka i żółtka osobno)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 opakowania budyniu waniliowego (proszek)
  • 1,5 łyżeczki aromatu pomarańczowego lub skórka otarta z pomarańczy
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietany 30%
  • 75 g startej białej czekolady (do posypania)
  • likier tropikalny lub pomarańczowy (do nasączenia)

Sposób przygotowania:

Kakaowy biszkopt:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, po czym powoli, łyżka po łyżce, cały czas mieszając, wsypywać cukier. Następnie dodawać po kolei żółtka. Na sam koniec wsypać obie mąki przesiane z proszkiem i gorzkim kakao – wymieszać ręcznie (szpatułką).

Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia formy.

Piec około 35-40 minut, w temperaturze 170°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).

*można też ciasto podzielić na pół i piec blaty oddzielnie (wtedy czas pieczenia będzie krótszy).

Wyjąć. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty, a każdy blat biszkoptowy pokroić wzdłuż na 6 pasków (razem ma być 12).

Masa serowa:

Żółtka utrzeć z cukrem na biało, potem dodać ser, wlać olej, aromat i wsypać budyń – połączyć.  Na koniec delikatnie wmieszać białka ubite na sztywno ze szczyptą soli.

Wykonanie:

Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki poukładać paski biszkoptowe tak, by między nimi były mniej więcej równe odstępy i wypełnić je masą serową, na niej poukładać kolejne paski i tak naprzemiennie, aż do skończenia składników.

Piec około 1h i 20 minut, w temperaturze 170°C (może być krócej, może być dłużej, należy sprawdzać patyczkiem).

Wyjąć. Wystudzić. Paski z wierzchu nasączyć likierem tropikalnym (lub pomarańczowym). Wierzch oblać polewą czekoladową (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) i obsypać wiórkami białej czekolady.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Przepisy, Serniki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *