Kokosowy sernik królewski

Przepis na ten sernik pojawił się u mnie na blogu jako pierwszy (jeśli chodzi o serniki) i myślę, że nadszedł czas, by o nim przypomnieć (zwłaszcza, że poznikały mi w tamtym wpisie zdjęcia, więc dodaję aktualne; tym razem upiekłam go z większej ilości sera i nie mogłam uczynić lepiej, bo to znacznie więcej pysznego!), a że wielkimi krokami zbliża się Wigilia, to akurat sernik królewski (i to w wersji kokosowej) może spokojnie królować na stole, i tak z pewnością będzie, ponieważ jest wspaniały w smaku (kruchutkie kakaowe ciasto, tradycyjna, dość ciężka, ale w dalszym ciągu kremowa masa serowa z dodatkiem gęstej kokosowej śmietanki, likieru oraz przyjemnie chrupiących wiórków kokosowych) i tak prosty w wykonaniu 😉

Polecam!

Zachęcam również do wypróbowana sernika krakowskiego 😉

Przepis na kokosowy sernik królewski (blacha o wymiarach 25×34 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; proporcje dopasowałam do swojej blaszki i tak też podaję)

 

Składniki:

Ciasto:

  • 375 g mąki pszennej (tortowej)
  • 150 g cukru pudru
  • 2 i 1/3 łyżki gorzkiego kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g zimnego masła
  • 2 średnie żółtka
  • 4,5 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12% lub 18%

Kokosowa masa serowa:

  • 1,5 kg twarogu półtłustego (dwukrotnie zmielonego)
  • 8 średnich jajek
  • 150 g masła
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 375 ml śmietanki kokosowej (można zastąpić gęstym mlekiem kokosowym)
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki mąki pszennej (tortowej)
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki likieru kokosowego

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Wszystkie składniki połączyć i zagnieść z nich ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, w proporcji: 3/5 i 2/5, uformować kulki, owinąć folią spożywczą – schłodzić w zamrażalce przez 2h.

Kokosowa masa serowa:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, po czym powoli, łyżka po łyżce, dodawać ser (stale miksując). Następnie wbijać jajka (pojedynczo) – utrzeć. Na sam koniec wlać śmietankę kokosową, likier, wsypać wiórki, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną.

Wykonanie:

Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę zetrzeć na tarce większą część ciasta. Na przygotowany spód wylać masę serową, po czym zetrzeć na nią mniejszą część ciasta.

Piec około 1h, w temperaturze 160 °C.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto oprószyć wiórkami kokosowymi.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Przepisy, Serniki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *