Przepis na ten sernik pojawił się u mnie na blogu jako pierwszy (jeśli chodzi o serniki) i myślę, że nadszedł czas, by o nim przypomnieć (zwłaszcza, że poznikały mi w tamtym wpisie zdjęcia, więc dodaję aktualne; tym razem upiekłam go z większej ilości sera i nie mogłam uczynić lepiej, bo to znacznie więcej pysznego!), a że wielkimi krokami zbliża się Wigilia, to akurat sernik królewski (i to w wersji kokosowej) może spokojnie królować na stole, i tak z pewnością będzie, ponieważ jest wspaniały w smaku (kruchutkie kakaowe ciasto, tradycyjna, dość ciężka, ale w dalszym ciągu kremowa masa serowa z dodatkiem gęstej kokosowej śmietanki, likieru oraz przyjemnie chrupiących wiórków kokosowych) i tak prosty w wykonaniu 😉
Polecam!
Zachęcam również do wypróbowana sernika krakowskiego 😉
Przepis na kokosowy sernik królewski (blacha o wymiarach 25×34 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; proporcje dopasowałam do swojej blaszki i tak też podaję)
Składniki:
Ciasto:
- 375 g mąki pszennej (tortowej)
- 150 g cukru pudru
- 2 i 1/3 łyżki gorzkiego kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g zimnego masła
- 2 średnie żółtka
- 4,5 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Kokosowa masa serowa:
- 1,5 kg twarogu półtłustego (dwukrotnie zmielonego)
- 8 średnich jajek
- 150 g masła
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 375 ml śmietanki kokosowej (można zastąpić gęstym mlekiem kokosowym)
- 150 g wiórków kokosowych
- 3 łyżki mąki pszennej (tortowej)
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki likieru kokosowego
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe (do oprószenia)
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść z nich ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, w proporcji: 3/5 i 2/5, uformować kulki, owinąć folią spożywczą – schłodzić w zamrażalce przez 2h.
Kokosowa masa serowa:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, po czym powoli, łyżka po łyżce, dodawać ser (stale miksując). Następnie wbijać jajka (pojedynczo) – utrzeć. Na sam koniec wlać śmietankę kokosową, likier, wsypać wiórki, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną.
Wykonanie:
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę zetrzeć na tarce większą część ciasta. Na przygotowany spód wylać masę serową, po czym zetrzeć na nią mniejszą część ciasta.
Piec około 1h, w temperaturze 160 °C.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto oprószyć wiórkami kokosowymi.