3-kolorowy tort budyniowy z kremem waniliowym i owocami

Dzisiaj przepis tort, który wyróżnia się tym, że każdy biszkopt, dzięki dodatkowi budyniowego proszku, ma inny kolor (czekoladowy, żółty i różowy), a dzięki dodatkowi ubitego na puch masła dosłownie rozpływa się w ustach!

Każdy blat jest nasączony truskawkową wódką i posmarowany cienką warstwą konfitury z czarnej porzeczki, a całość przełożona dużą ilością aksamitnego kremu waniliowego i kawałkami mlecznej czekolady.

Wierzch udekorowałam kremowymi różami, świeżymi truskawkami, borówkami oraz kolorowymi bezami.

Tort jest bardzo smaczny: taki delikatny i aromatyczny 😉

Przepis na 3-kolorowy tort budyniowy z kremem waniliowym i owocami (tortownica o średnicy 22 cm) (Przepis na blaty pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

Biszkopt:

  • 180 g mąki pszennej (tortowej)
  • 1 budyń waniliowy w proszku (bez cukru, opakowanie 40 g)
  • 1 budyń malinowy w proszku (bez cukru, opakowanie 40 g) 
  • 1 budyń czekoladowy w proszku (bez cukru, opakowanie 40 g)
  • 225 g miękkiego masła
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem waniliowy:

  • 700 ml śmietany 36%
  • 750 g serka mascarpone
  • 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią (opakowanie 12 g)
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • kilka łyżek konfitury z czarnej porzeczki
  • wódka truskawkowa (do nasączenia)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady z nadzieniem truskawkowym
  • świeże truskawki
  • świeże borówki
  • różowe i niebieskie bezy

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

Masło utrzeć z cukrem na puch, po czym dodawać jajka, jedno po drugim, następnie, cały czas miksując, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Ciasto podzielić na 3 równe części i do każdej wsypać inny proszek budyniowy – połączyć.

Każde ciasto przelać do oddzielnej, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia tortownicy.

Piec około 25-30 minut, w temperaturze 160°C

Wyjąć. Wystudzić.

Składniki na krem zmiksować do momentu, aż krem stanie się gęsty – odłożyć 5-6 łyżek do udekorowania wierzchu, a resztę podzielić na 3 części (2 większe i 1 mniejszą).

Czekoladę posiekać i podzielić na 2 równe części.

Wykonanie:

Blat kakaowy nasączyć wódką, posmarować konfiturą, wyłożyć większą część kremu, posypać posiekaną czekoladą, przykryć blatem waniliowym, posmarować konfiturą, wyłożyć drugą większą część kremu, posypać pozostałą czekoladą, przykryć blatem malinowym, nasączyć, posmarować konfiturą i tą mniejszą częścią kremu, z wierzchu, naokoło, przy pomocy worka cukierniczego i tylki do robienia róż, w niedużych odstępach, wycisnąć kilka dużych kwiatów, a potem cały środek oraz wszystkie wolne przestrzenie uzupełnić małymi różyczkami. Udekorować świeżymi truskawkami, borówkami i kolorowymi bezami.

Przechowywać w lodówce.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Przepisy, Torty. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *