Śmietankowo-truskawkowy kwadratowy tort piętrowy z pralinkami „Raffaello” i „Ferrero Rocher”

Wymarzył mi się tort kwadratowy, piętrowy, po przekrojeniu z efektem zebry, do tego bogato zdobiony, a że była ku temu okazja, to taki właśnie upiekłam 😉

Na bazie już wielokrotnie przetestowanego jasnego, idealnie puchatego biszkoptu i dla kontrastu tego ciemnego (miękkiego i wilgotnego, ale nie ciężkiego).

Blaty nasączyłam truskawkową wódką, posmarowałam truskawkową konfiturą i przełożyłam cienkimi warstwami kremu śmietankowego z kostkami czerwonej galaretki.

Z wierzchu ozdobiłam truskawkami oblanymi białą oraz gorzką czekoladą i pralinkami „Raffaello” oraz „Ferrero Rocher”, a z boku poprzyklejałam plasterki truskawek.

Tort wyszedł wysoki, bardzo delikatny i mimo wszystko niezbyt słodki.

Jest pracochłonny, ale naprawdę warto 😉

Przepis na śmietankowo-truskawkowy kwadratowy tort piętrowy z pralinkami „Raffaello” i „Ferrero Rocher” (kwadratowa tortownica o wymiarach 24×24 cm) (Przepis  na biszkopt jasny pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty, a na ciemny z bloga: http://gotujebolubie.pl/)

Składniki:

Biszkopt jasny:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1 i 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 8 średnich jajek
  • szczypta soli

Biszkopt kakaowy:

  • 1,5 szklanka mąki pszennej (tortowej)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 8 średnich jajek (białka i żółtka osobno)
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1,5 pełnej łyżeczki proszku do pieczenia

Krem śmietankowy z galaretką:

  • 750 g serka mascarpone
  • 1 litr śmietany 36%
  • 2-3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 500 ml wrzątku (użyłam tych z agarem)

Dodatkowo:

  • wódka truskawkowa (do nasączenia)
  • konfitura truskawkowa
  • pralinki „Raffaello” i „Ferrero Rocher”
  • około 22 truskawki
  • 50 g białej czekolady+ 1 łyżka mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady + 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Galaretki rozpuścić, podzielić na 2 równe części i odstawić do stężenia.

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 1 łyżką mleka, a gorzką z 2 – każdą z nich oblać 6 truskawek i wstawić do lodówki, by zastygła.

2-3 truskawki przekroić na pół (do udekorowania wierzchu; na samym środku), a resztę w dość cienkie plasterki.

Biszkopt jasny:

Białka ubić ze szczyptą soli, po czym powoli, łyżka po łyżce, wsypać cukier, następnie, cały czas miksując, wlać żółtka. Na sam koniec masę jajeczną wymieszać ręcznie, szpatułką, z przesianymi mąkami.

Ciasto przelać do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia tortownicy.

Piec około 35-40 minut, w temperaturze 170°C

Wyjąć. Wystudzić. Ściąć górę i przekroić na 3 blaty.

Biszkopt kakaowy:

Białka ubić z cukrem na sztywno, cały czas miksując dodać żółtka, potem olej i wodę. Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z proszkiem oraz gorzkim kakao – wymieszać ręcznie, szpatułką.

Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą.

Piec około 30-35 minut, w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).

Wyjąć. Wystudzić. Zdjąć papier z biszkoptu i podzielić go na 3 blaty.

Składniki na krem zmiksować na sztywno, odłożyć kilka łyżek do worka cukierniczego do ozdobienia wierzchu, a resztę podzielić na pół: jedną część zostawić do posmarowania wierzchu, a do drugiej wmieszać pokrojoną w kostkę galaretkę.

Wykonanie:

Blaty biszkoptowe poprzeplatać w kolejności ciemny-jasny-ciemny i jasny-ciemny-jasny: pierwsze odłożyć (to będzie dolne piętro), a drugie przyciąć do wymiarów 16×16 cm (to będzie górne).

Pierwszy większy ciemny blat nasączyć wódką, posmarować konfiturą i kremem z galaretką, przycisnąć jasnym blatem, nasączyć, posmarować dżemem i kremem z galaretką, przycisnąć ciemnym, nasączyć, całość (wierzch i naokoło) cienko posmarować odłożonym kremem (tym bez galaretki), na wierzchu, na środku ułożyć mniejszy jasny blat, nasączyć wódką, posmarować konfiturą, potem kremem z galaretką, przycisnąć ciemnym blatem, nasączyć, posmarować konfiturą i ostatnią częścią kremu z galaretką, przycisnąć jasnym, nasączyć, całość (wierzch i naokoło) cienko posmarować odłożonym kremem (tym bez galaretki; ja robiłam to przy pomocy szpachli cukierniczej).

Do boków przykleić plasterki truskawek.

Wierzch (naokoło i środek) oraz niższe piętro udekorować pralinkami i truskawkami w czekoladzie (przykleić je na śmietanowe kwiaty wyciśnięte z worka cukierniczego, by lepiej się trzymały) – schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Przepisy, Torty. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *