Spektakularne, uroczo-przerażające ciasteczka na Halloween, czyli zielone, fioletowe i pomarańczowe potworki, które wpatrują się wielością swoich oczu w tego, kto ma ochotę je zjeść, a ta ochota jest uzasadniona, bo ciasteczka są bardzo smaczne: maślane, przyjemnie słodkie, w środku dość miękkie, a z zewnątrz chrupiące od cukru, do tego aromatyczne, nie wymagające wielu składników i błyskawiczne w wykonaniu 😉
Przepis na ciastka potworki (15 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://candycompany.pl/ )
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 115 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- po szczypcie barwnika zielonego, pomarańczowego i fioletowego
Dodatkowo:
- 0,5 szklanki cukru
- cukrowe oczy (można kupić gotowe, ale można też wcisnąć białe draże i namalować źrenice roztopioną czekoladą)
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Składniki zagnieść, powstałe ciasto podzielić na 3 równe części, do każdej wgnieść inny barwnik, uformować 3 kule, owinąć folią – schłodzić około 30 minut w lodówce.
Po upływie wyznaczonego czasu z ciasta odrywać kawałki, formować kule wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w cukrze.
Piec około 12-14 minut, w temperaturze 170 °C.
Do jeszcze ciepłych ciasteczek powciskać cukrowe oczy (to jest ważne, ponieważ tuż po pieczeniu są miękkie, a potem kruszeją).
Odstawić do wystygnięcia.