Ciasteczka MUMIE

Jutro Halloween, czyli klimatem i wizualnością moje ulubione święto.

Każdego roku piekę coś na tę piękną od mroku okazję, więc i w tym nie mogło być inaczej.

Na ten moment (bo może jeszcze uda mi się coś wykonać) są to ciasteczka mumie, czyli kruche, o delikatnym maślano-waniliowym smaku, z wierzchu zabandażowane gęstym lukrem, które robi się szybko, a są naprawdę smaczne i… urocze 😉

 

Przepis na ciasteczka MUMIE (mi wyszło 40 sztuk) (Przepis na kruche ciasto pochodzi z bloga http://ania-gotuje.blog.pl/)

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej (tortowej)
  • 100 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Dodatkowo:

  • 2 szklanki cukru pudru + 5-6 łyżek wody
  • 2 kostki gorzkiej czekolady + 1 łyżeczka mleka

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Składniki zagnieść, ciasto uformować w kulę, owinąć folią – schłodzić około 1-2h w lodówce.

Po upływie wyznaczonego czasu ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wycinać ciasteczka foremką w kształcie prostokąta o zaokrąglonych bokach.

Piec około 10 minut, w temperaturze 180 °C.

Ciasteczka z początku są miękkie, więc należy je studzić na kratce, a z lukrowaniem poczekać, aż będą chłodne (wtedy kruszeją).

Cukier puder utrzeć z wodą (dodawać wodę stopniowo, by kontrolować gęstość lukru; a ten ma być gęsty).

Ciastka pokryć z wierzchu w całości lukrem i odstawić do zastygnięcia.

Resztę lukru przełożyć do worka cukierniczego, odciąć róg (należy zrobić bardzo małą dziurkę) i wykonać na ciastkach zawijasy imitujące bandaże.

Roztopioną czekoladą namalować oczy.

Odstawić do zastygnięcia.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *