Bardzo smaczna propozycja śniadaniowa, czyli miękkie i puszyste rogale drożdżowe nadziewane „Nutellą”, z wierzchu obsypane dużą ilością słodkiej, chrupiącej kruszonki 😉
Polecam!
Przepis na drożdżowe rogale z „Nutellą” (8-10 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: https://www.domowe-wypieki.pl/; z wierzchu posmarowałam roztopionym masłem i dodałam kruszonkę)
Składniki:
Ciasto:
- 375 g mąki pszennej (tortowej)
- 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych (z nich należy najpierw wykonać rozczyn)
- 220 ml letniego mleka
- 3 łyżki cukru
- 40 g roztopionego i wystudzonego masła
- 1/4 łyżeczki soli
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g masła
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane w 1 łyżce mleka
- 2 łyżki roztopionego masła
- „Nutella”
Sposób przygotowania:
Zagnieść składniki na kruszonkę, owinąć w folię i umieścić w lodówce.
Ze składników na ciasto wyrobić miękkie oraz elastyczne ciasto drożdżowe, uformować je w kulę, umieścić w oprószonej mąką misce i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1,5 h.
Po upływie wskazanego czasu wyrośnięte ciasto rozwałkować na okrągły placek, wyciąć 8-10 trójkątów, na każdy nałożyć łyżkę „Nutelli”, zwinąć od podstawy do wierzchołka, zgiąć boki do środka i uformować rogalika. Z wierzchu posmarować roztopionym masłem, poukładać w sporych odległościach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawić pod przykryciem na 10 minut do ponownego wyrośnięcia.
Gdy rogaliki się napuszą należy posmarować je z wierzchu jajkiem roztrzepanym z mlekiem i obsypać kruszonką.
Piec około 15 minut, w temperaturze 220 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika) – z wierzchu muszą się zarumienić.
Wyjąć. Wystudzić.