Drożdżowe rogale z „Nutellą”

Bardzo smaczna propozycja śniadaniowa, czyli miękkie i puszyste rogale drożdżowe nadziewane „Nutellą”, z wierzchu obsypane dużą ilością słodkiej, chrupiącej kruszonki 😉

Polecam!

Przepis na drożdżowe rogale z „Nutellą” (8-10 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: https://www.domowe-wypieki.pl/; z wierzchu posmarowałam roztopionym masłem i dodałam kruszonkę)

Składniki:

Ciasto:

  • 375 g mąki pszennej (tortowej)
  • 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych (z nich należy najpierw wykonać rozczyn)
  • 220 ml letniego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 40 g roztopionego i wystudzonego masła
  • 1/4 łyżeczki soli

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane w 1 łyżce mleka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • „Nutella”

Sposób przygotowania:

Zagnieść składniki na kruszonkę, owinąć w folię i umieścić w lodówce.

Ze składników na ciasto wyrobić miękkie oraz elastyczne ciasto drożdżowe, uformować je w kulę, umieścić w oprószonej mąką misce i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1,5 h.

Po upływie wskazanego czasu wyrośnięte ciasto rozwałkować na okrągły placek, wyciąć 8-10 trójkątów, na każdy nałożyć łyżkę „Nutelli”, zwinąć od podstawy do wierzchołka, zgiąć boki do środka i uformować rogalika. Z wierzchu posmarować roztopionym masłem, poukładać w sporych odległościach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce  i odstawić pod przykryciem na 10 minut do ponownego wyrośnięcia.

Gdy rogaliki się napuszą należy posmarować je z wierzchu jajkiem roztrzepanym z mlekiem i obsypać kruszonką.

Piec około 15 minut, w temperaturze 220 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika) – z wierzchu muszą się zarumienić.

Wyjąć. Wystudzić.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bułki słodkie, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *