Jak jestem w słodkim temacie „Nutelli”, to pociągnę go w postaci kolejnych drożdżówek, ale tym razem jeszcze smaczniejszych niż nadziewane nią rogale, bowiem te są bardziej urocze, bo maleńkie (takie akurat na kilka kęsów), bardziej puszyste, bardziej aromatyczne od skórki otartej z pomarańczy, bardziej chrupiące od prażonych orzechów i prażonego sezamu i bardziej nutellowe, gdyż zwinięte na kształt rolady, a wtedy jak wiadomo: mieści się więcej kremu 😉
Przepis na mini drożdżówki z „Nutellą”, skórką pomarańczową, orzechami laskowymi i sezamem (20 małych sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej (chlebowej)
- 3 łyżeczki cukru
- 7 g suchych drożdży
- 130 ml letniej wody
- 60 g roztopionego i lekko przestudzonego masła
- 1/4 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 200 g „Nutelli”
- 80 g podprażonych, posiekanych orzechów laskowych
- 40 g podprażonych ziaren sezamu
- świeżo otarta skórka z 2 małych pomarańczy
Dodatkowo:
- cukier puder (do oprószenia)
- 2 łyżki oleju (do posmarowania)
- orzechy i sezam (do posypania wierzchu)
Sposób przygotowania:
Z podanych składników wyrobić miękkie oraz elastyczne ciasto drożdżowe, uformować je w kulę, umieścić w oprószonej mąką misce i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1,5 h.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części, przełożyć na posypany mąką blat i każdą rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 40 x 30 cm. Całą powierzchnię posmarować „Nutellą”, obsypać orzechami, skórką otartą z pomarańczy i sezamem (połową składników). Z wierzchu posmarować olejem i posypać orzechami oraz sezamem – zwinąć wzdłuż dłuższego boku w rulon (jak roladę), który należy pokroić na 10 równych kawałków.
Czynność powtórzyć z drugim kawałkiem ciasta (w efekcie ma wyjść 20 bułek).
Bułeczki poukładać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce – odstawić na 20-30 minut pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia.
Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec przez około 8-12 minut.
Wyjąć. Wystudzić.
Z wierzchu oprószyć cukrem pudrem.