Idealne ciasto na Sylwestra, czyli „Malaga”

Ciasto idealne na nadchodzącą okazję, czyli Sylwestra, ponieważ posiada dużo kremu i posmak alkoholu, a właśnie z takimi kojarzą mi się tego typu imprezy.

Inspirowane jednymi z 3 popularnych rodzajów cukierków, czyli cukierkami „Malaga”.

To nasączone rumem 3 blaty krucho-miodowego ciasta, posmarowane powidłami śliwkowymi, przełożone aksamitnym kremem maślano-budyniowym z kawowo-kakaową mieszanką oraz kawałkami rumowych śliwek, oblane czekoladową polewą i ozdobione kawałkami cukierków.

Jest naprawdę smaczne, bo przenika się tutaj miód, karmel, kawa, czekolada, śliwki i rum, do tego pięknie, bo równo (chociaż jest wysokie!) się kroi i ładnie prezentuje.

Blaty, mimo dodatku miodu, nie wychodzą twarde, tylko raczej kruche, poza tym są nasączone alkoholem i posmarowane kremem oraz powidłami, co sprawia, że odpowiednio miękną.

Polecam 😉

Przepis na ciasto „Malaga” (kwadratowa blacha o wymiarach 24×24 cm) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga: http://znowcosupieklam.blogspot.com/; podaję w proporcjach dopasowanych do formy, w której piekłam oraz z moimi drobnymi zmianami)

Składniki:

Krucho-miodowe ciasto:

  • 750 g mąki pszennej (tortowej)
  • 150 g masła
  • 450 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 6 łyżek płynnego miodu
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej

Krem „Malaga”:

  • 3 szklanki mleka
  • 3 budynie o smaku słonego karmelu (mogą być też waniliowe lub śmietankowe)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 375 g bardzo miękkiego masła
  • 1,5 kieliszka rumu + 4,5 łyżki kawy rozpuszczalnej typu „Crema” (ale idealnie sprawdza się również „Inka” o smaku karmelowym) + 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 200 g pokrojonych na nieduże kawałki suszonych śliwek + 1 szklanka rumu

Polewa:

  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietany 30%

Dodatkowo:

  • 1 duży słoik powideł śliwkowych
  • 1 kieliszek rumu + 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 2 łyżeczki cukru rozpuszczone w 100 ml wody (do nasączenia)
  • 8 cukierków „Malaga” z Wawelu

Sposób przygotowania:

Noc wcześniej posiekać śliwki i zalać je rumem.

Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 3 równe części i upiec po kolei 3 blaty w kwadratowej foremce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Każdy blat piec ok. 25 minut, w temperaturze 200 °C.

Wyjąć. Pozbawić papieru. Wystudzić.

W tym czasie przygotować krem: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, a w pozostałym rozpuścić budynie. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną mieszankę i gotować go gęstości, mieszając przy tym bardzo energicznie, by nie powstały grudki – gotowy budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.

Rum + kawę rozpuszczalną + kakao – wymieszać.

Bardzo miękkie masło utrzeć na puch (tak długo, aż stanie się naprawdę puszyste i niemalże białe), następnie stopniowo dodawać chłodny budyń, potem wlać rumową mieszankę, a na sam koniec wmieszać nasączone rumem śliwki.

Wykonanie:

Pierwszy blat ciasta nasączyć, posmarować powidłami śliwkowymi, wyłożyć połowę kremu, przykryć drugim blatem, nasączyć, posmarować powidłami, rozsmarować resztę kremu, przykryć ostatnim blatem, nasączyć, posmarować powidłami, oblać polewą czekoladową (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) i ozdobić pokrojonymi cukierkami „Malaga” – schłodzić.

Przechowywać w lodówce, ale by było jeszcze bardziej miękkie, to należy je wyjąć 1-2 h przed spożyciem.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Przekładane, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *