Tuż przed Bożym Narodzeniem kupiłam cynamonowe ciasteczka w kształcie gwiazdek, ale jakoś tak nic z ich udziałem nie upiekłam, więc zrobiłam to teraz – powstał sernik (bo w zasadzie z takim zamysłem je nabyłam, ale trochę mi się ten zamysł przeciągnął w czasie): kruchy cynamonowo-migdałowy spód, który najpierw piecze się jako ciastka, a potem kruszy w malakserze i łączy z masłem (ale myślę, że można to ułatwić i upiec sprawdzony spód, dodając do niego 1 łyżeczkę cynamonu), kremowa masa serowa, słodka polewa z białej czekolady, dużo cynamonu i oczywiście wspomniane gwiazdki, które, jeśli ma się foremkę w kształcie gwiazdki, również można upiec samemu 😉
Przepis na sernik cynamonowy z kruchymi gwiazdkami (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków; dodałam białą polewę)
Składniki:
Spód migdałowo-cynamonowy:
- 25 g mąki pszennej (tortowej)
- 150 g zmielonych migdałów
- 50 g cukru pudru
- 25 g roztopionego masła
- 1 duże białko (40 g)
- 1 łyżeczka cynamonu
Masa serowa:
- 800 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego trzykrotnie)
- 250 ml śmietany 36%
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej (tortowej)
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ekstraktu z migdałów
Dodatkowo:
- 100 g białej czekolady + 80 ml śmietany 30%
- kruche cynamonowe gwiazdki (ja kupiłam takie w okresie bożonarodzeniowym „Biedronce”, ale można upiec samodzielnie)
- cynamon (do oprószenia)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto (poza masłem) zagnieść, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1 h w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia, pokroić na kwadraty lub jakiekolwiek inne kształty (to nie ma znaczenia, ponieważ i tak będą rozkruszone) i piec około 15 minut, w temperaturze 170°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika; jeśli będą wymagały dłuższego pieczenia, to należy ten czas przedłużyć, aby były odpowiednio „wysuszone”). Po wystudzeniu zmiksować w blenderze na piasek, wymieszać z roztopionym masłem, wylepić spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i przez chwilę schłodzić.
Na podpieczony spód wyłożyć masę serową (wystarczy zmiksować wszystkie składniki) i podpiec przez około 60-70 minut, w temperaturze 150°C (wstawić do nagrzanego piekarnika).
Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, potem schłodzić przez 12 h w lodówce.
Schłodzony sernik oblać z wierzchu białą polewą czekoladową (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos), oprószyć cynamonem oraz ozdobić kruchymi gwiazdkami.
Przechowywać w lodówce.