Pomysłowy przepis na prosty i błyskawiczny deser, który swoim wyglądem do złudzenia przypomina krąg sera żółtego 😉
Do jego wykonania potrzebne są tylko 4 składniki, czyli gęsty jogurt naturalny, pulpa z mango (może być również z brzoskwini), galaretka cytrynowa (albo brzoskwiniowa) i woda.
Potrzebna jest również specjalna łyżeczka do wydrążania kulek z owoców oraz słomki o różnej średnicy, co pozwoli na odpowiednią charakteryzację.
Deser nie jest więc niczym innym, jak ciekawie wyglądającym, bardzo orzeźwiającym jogurtowcem o smaku mango.
Polecam!
Przepis na deser „żółty ser” (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis pochodzi z bloga: https://aniagotuje.pl/)
Składniki:
- 800 g gęstego jogurtu naturalnego
- 500 g pulpy z mango
- 2 galaretki o smaku cytrynowym (użyłam tych na agarze) + 740 ml wrzątku
Sposób przygotowania:
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie – odstawić do wystudzenia.
Jogurt wymieszać z pulpą z mango na jednolitą masę, potem, cały czas mieszając, wlać wystudzone, ale wciąż płynne galaretki.
Tak przygotowaną masę przelać do wyłożonej folią spożywczą tortownicy – wstawić do lodówki do stężenia.
Gdy deser stężeje, wyciągnąć go z formy i specjalną łyżką do wykrawania kulek z owoców oraz słomkami o różnej średnicy ucharakteryzować go na żółty ser.
Przechowywać w lodówce.