Deser „żółty ser”

Pomysłowy przepis na prosty i błyskawiczny deser, który swoim wyglądem do złudzenia przypomina krąg sera żółtego 😉

Do jego wykonania potrzebne są tylko 4 składniki, czyli gęsty jogurt naturalny, pulpa z mango (może być również z brzoskwini), galaretka cytrynowa (albo brzoskwiniowa) i woda.

Potrzebna jest również specjalna łyżeczka do wydrążania kulek z owoców oraz słomki o różnej średnicy, co pozwoli na odpowiednią charakteryzację.

Deser nie jest więc niczym innym, jak ciekawie wyglądającym, bardzo orzeźwiającym jogurtowcem o smaku mango.

Polecam!

Przepis na deser „żółty ser” (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis pochodzi z bloga: https://aniagotuje.pl/)

Składniki:

  • 800 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 500 g pulpy z mango
  • 2 galaretki o smaku cytrynowym (użyłam tych na agarze) + 740 ml wrzątku

Sposób przygotowania:

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie – odstawić do wystudzenia.

Jogurt wymieszać z pulpą z mango na jednolitą masę, potem, cały czas mieszając, wlać wystudzone, ale wciąż płynne galaretki.

Tak przygotowaną masę przelać do wyłożonej folią spożywczą tortownicy – wstawić do lodówki do stężenia.

Gdy deser stężeje, wyciągnąć go z formy i specjalną łyżką do wykrawania kulek z owoców oraz słomkami o różnej średnicy ucharakteryzować go na żółty ser.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery, Owocowe. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *