Przeczytałam fajne książki, obejrzałam fajne filmy, obecnie czytam fajną książkę i mam nadzieję, że ten film, który zamierzam zobaczyć również okaże się fajny – tyle fajnego dla umysłu; mniej lub bardziej ambitnego, a jakoś tak mało mocy, by o tym napisać…
Tymczasem podzielę się kolejnym przepisem na coś, co ponoć najlepiej jada się o 9.30, a mowa oczywiście o popularnych „Knoppersach”, tyle że w wersji bardziej eleganckiej, bo tortowej, ale to nie oznacza, że pracochłonnej, bowiem ten torcik, zważywszy na wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego, robi się naprawdę błyskawicznie, zresztą podobnie jak masy: jest i ta biała (na bazie masła oraz mleka w proszku), i ciemna (z dużą ilością „Nutelli” i chrupiących orzechów laskowych) – obie słodkie i obie pyszne 😉
Bardzo polecam.
Przepis na torcik „Knoppers” (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis na kremy pochodzi z bloga: http://megs-88.blogspot.com/)
Składniki:
Masa mleczna:
-
1/3 szklanki mleka
-
263 g miękkiego masła
-
300 g mleka w proszku
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
-
1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
Masa czekoladowo-orzechowa:
- 240 g kremu „Nutella”
- 150 g miękkiego masła
-
1,5 łyżki gorzkiego kakao
-
2 garstki podprażonych i posiekanych orzechów laskowych
Dodatkowo:
- 1 płat ciasta francuskiego (375 g)
- 50 g mlecznej czekolady + 3 łyżki śmietany 30%
- 3 wafelki „Knoppers”
- 1 jajko + 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
Z ciasta francuskiego wyciąć 3 koła o średnicy 24 cm. Z wierzchu posmarować je jajkiem wymieszanym z mlekiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez około 15-20 minut, w temperaturze 200°C (do zezłocenia).
Wyjąć. Wystudzić.
Przygotować masy.
Masa mleczna:
Masło ubić z cukrem pudrem na jasną puszystą masę, po czym powoli, cały czas miksując, wlać chłodne mleko. Następnie wsypać mleko w proszku i wlać aromat waniliowy – wymieszać do uzyskania jednolitego kremu.
Masa czekoladowo-orzechowa:
Orzechy uprażyć na suchej patelni, potem zetrzeć z nich skórkę – tak przygotowane posiekać na drobne kawałeczki (można też kupić gotowe prażone). Masło zmiksować, dodać do niego „Nutellę”, wsypać gorzkie kakao – wymieszać na gładką masę, po czym wrzucić orzechy – połączyć.
Wykonanie:
Na pierwszym blacie rozsmarować masę mleczną, przycisnąć drugim blatem, następnie wyłożyć masę czekoladowo-orzechową, przycisnąć trzecim. Z wierzchu oblać polewą (roztopić w kąpieli wodnej) i obsypać posiekanymi wafelkami „Knoppers” – schłodzić w lodówce i przechowywać w lodówce, ale najlepiej wyjmować jakieś 3 h przed spożyciem, by masy zmiękły.