Błyskawiczny torcik „Knoppers” (na cieście francuskim)

Przeczytałam fajne książki, obejrzałam fajne filmy, obecnie czytam fajną książkę i mam nadzieję, że ten film, który zamierzam zobaczyć również okaże się fajny – tyle fajnego dla umysłu; mniej lub bardziej ambitnego, a jakoś tak mało mocy, by o tym napisać…

Tymczasem podzielę się kolejnym przepisem na coś, co ponoć najlepiej jada się o 9.30, a mowa oczywiście o popularnych „Knoppersach”, tyle że w wersji bardziej eleganckiej, bo tortowej, ale to nie oznacza, że pracochłonnej, bowiem ten torcik, zważywszy na wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego, robi się naprawdę błyskawicznie, zresztą podobnie jak masy: jest i ta biała (na bazie masła oraz mleka w proszku), i ciemna (z dużą ilością „Nutelli” i chrupiących orzechów laskowych) – obie słodkie i obie pyszne 😉

Bardzo polecam.

Przepis na torcik „Knoppers” (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis na kremy pochodzi z bloga: http://megs-88.blogspot.com/)

Składniki:

Masa mleczna:

  • 1/3 szklanki mleka
  • 263 g miękkiego masła 
  • 300 g mleka w proszku
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego

Masa czekoladowo-orzechowa:

  • 240 g kremu „Nutella”
  • 150 g miękkiego masła 
  • 1,5 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 garstki podprażonych i posiekanych orzechów laskowych

Dodatkowo:

  • 1 płat ciasta francuskiego (375 g)
  • 50 g mlecznej czekolady + 3 łyżki śmietany 30%
  • 3 wafelki „Knoppers”
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Z ciasta francuskiego wyciąć 3 koła o średnicy 24 cm. Z wierzchu posmarować je jajkiem wymieszanym z mlekiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec przez około 15-20 minut, w temperaturze 200°C (do zezłocenia).

Wyjąć. Wystudzić.

Przygotować masy.

Masa mleczna:

Masło ubić z cukrem pudrem na jasną puszystą masę, po czym powoli, cały czas miksując, wlać chłodne mleko. Następnie wsypać mleko w proszku i wlać aromat waniliowy – wymieszać do uzyskania jednolitego kremu.

Masa czekoladowo-orzechowa:

Orzechy uprażyć na suchej patelni, potem zetrzeć z nich skórkę – tak przygotowane posiekać na drobne kawałeczki (można też kupić gotowe prażone). Masło zmiksować, dodać do niego „Nutellę”, wsypać gorzkie kakao – wymieszać na gładką masę, po czym wrzucić orzechy – połączyć.

Wykonanie:

Na pierwszym blacie rozsmarować masę mleczną, przycisnąć drugim blatem, następnie wyłożyć masę czekoladowo-orzechową, przycisnąć trzecim. Z wierzchu oblać polewą (roztopić w kąpieli wodnej) i obsypać posiekanymi wafelkami „Knoppers” – schłodzić w lodówce i przechowywać w lodówce, ale najlepiej wyjmować jakieś 3 h przed spożyciem, by masy zmiękły.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *