Pierwszym ciastem, jakie samodzielnie zamówiłam sobie w kawiarni (miałam jakieś 12-13 lat, a rzecz miała miejsce w „Consonni”) było tiramisu. Wtedy jeszcze nawet nie wiedziałam co to jest i jak smakuje, ale spodobała mi się i nazwa i wygląd (zwłaszcza ten wierzch udekorowany bitą śmietaną na kształt drobnych kuleczek, dodatkowo sowicie oprószonych słodkim kakao). Otrzymałam, spróbowałam i przepadłam, bo okazało się, że dominuje tutaj smak kawy, którą zaczynałam kochać miłością absolutną. Wtedy też poprzysięgłam sobie, że kiedyś je upiekę.
Kiedyś miało miejsce dopiero kilka lat temu, potem na długo, długo zapomniałam o tym wypieku, ale ostatnio nadarzyła się okazja, by owe tiramisu upiec ponownie, jednak tym razem nadałam mu kształt eleganckiego tortu, do wykonania którego wykorzystałam moje ulubione, niezwykle mięciutkie, puszyste, nasączone świeżo zaparzoną czarną kawą z kieliszkiem wybornego amaretto blaty biszkoptowe, które przełożyłam dużą ilością przyjemnie słodkiego, aksamitnego kremu (z podanych proporcji wykonałam dodatkowo jeszcze 2 monociastka), boki obkleiłam podłużnymi biszkoptami, zaś wierzch udekorowałam tak, jak zapamiętałam z nastoletnich czasów 😉
Co tu dużo pisać – tort jest przepyszny: wytworny, delikatny, z przenikającymi się smakami kawy, śmietany, migdałów oraz kakao.
Idealny na większe oraz mniejsze przyjęcia, do filiżanki gorącej kawy lub herbaty, popijanej w gronie najbliższych osób 😉
Przepis na tort tiramisu (tortownica o średnicy 23 cm) (Przepis na biszkopt pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty, a na krem z jakiejś internetowej stronki – nie pamiętam jakiej, bo trafiłam na niego dawno, dawno temu)
Składniki:
Biszkopt:
- 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jajek
- szczypta soli
Krem tiramisu:
- 3 żółtka
- 120 g cukru pudru
- 1 kg serka mascarpone
- 40 ml likieru amaretto
Krem śmietanowy:
- 250 ml śmietany 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- kawa + amaretto (do nasączenia)
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
- słodkie kakao (do oprószenia)
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli, po czym powoli, łyżka po łyżce, wsypać cukier, następnie, cały czas miksując, wlać żółtka. Na sam koniec masę jajeczną wymieszać ręcznie, szpatułką, z przesianymi mąkami.
Ciasto przelać do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia tortownicy.
Piec około 35-40 minut, w temperaturze 170°C
Wyjąć. Wystudzić. Ściąć górę i przekroić na 3 blaty.
Krem tiramisu:
Żółtka ubić z cukrem pudrem do otrzymania gęstej, jasnożółtej masy. Następnie wymieszać z serkiem mascarpone. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać do masy. Na sam koniec wlać likier amaretto.
Krem śmietanowy:
Zmiksować wszystkie składniki.
Wykonanie:
Pierwszy blat nasączyć kawą z likierem, posmarować kremem tiramisu, przycisnąć drugim blatem, nasączyć, posmarować kremem, przycisnąć ostatnim blatem, nasączyć, z wierzchu i po bokach cienko posmarować kremem tiramisu, potem po bokach nałożyć dość grubą warstwę kremu śmietanowego, poprzyklejać biszkopty i owinąć wstążką. Resztą kremu śmietanowego ozdobić wierzch, przy pomocy rękawa cukierniczego, z końcówką w kształcie kółeczka – schłodzić.
Przed podaniem oprószyć słodkim kakao.
Przechowywać w lodówce.