Nieziemski sernik z figową konfiturą!
Kruchutki, maślany spód, aksamitna masa serowa (ale nie rozpływa się w ustach tak, jak w przypadku serników na zimno, lecz dzięki dodatkowi twarogu jest trochę cięższa), gęsta, soczysta, pachnąca pomarańczą konfitura figowa, duża ilość polewy z gorzkiej czekolady i orzechy włoskie.
Sernik jest stabilny, pięknie, równiutko się kroi, elegancko wygląda, do tego jest cudownie aromatyczny i bardzo, BARDZO smaczny 😉
Przepis na sernik figowy (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków; ja piekłam w tortownicy 27 cm z 1,5 porcji)
Składniki:
Spód:
- 180 g mąki pszennej (tortowej)
- 60 g mąki krupczatki
- 12 g cukru pudru
- 150 g masła
- 3 żółtka
- 9 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa:
- 300 g twarogu półtłustego (trzykrotnie zmielonego)
- 250 g serka mascarpone
- 2 jajka (białka i żółtka osobno)
- 110 g cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- szczypta soli
Konfitura figowa:
- 375 g suszonych fig
- 375 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady + 80 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
- orzechy włoskie
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na spód zagnieść – powstanie coś w rodzaju kruszonki, którą należy wylepić wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia formę. Następnie ponakłuwać widelcem.
Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).
Wyjąć. Wystudzić.
W tym czasie przygotować konfiturę figową: suszone figi pokroić na nieduże kawałki, wrzucić do garnka, zalać sokiem pomarańczowym i gotować, od czasu do czasu mieszając, by uniknąć przypalenia, do momentu aż rozpadną się na konfiturę.
Jeszcze gorącą konfiturę figową równomiernie rozsmarować na podpieczonym kruchym spodzie.
Przygotować masę serową: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka zmiksować z cukrem na gęstą, puszystą, jasnożółtą masę, potem, stopniowo, cały czas miksując, dodawać serek mascarpone i zmielony twaróg. Na sam koniec delikatnie wmieszać pianę z białek.
Masę serową umieścić na konfiturze.
Piec około 60-75 minut, w temperaturze 160°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).
Ciasto wystudzić w uchylonym piekarniku.
Chłodny sernik oblać polewą czekoladową (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) i ozdobić orzechami włoskimi.