Sernik figowy

Nieziemski sernik z figową konfiturą!

Kruchutki, maślany spód, aksamitna masa serowa (ale nie rozpływa się w ustach tak, jak w przypadku serników na zimno, lecz dzięki dodatkowi twarogu jest trochę cięższa), gęsta, soczysta, pachnąca pomarańczą konfitura figowa, duża ilość polewy z gorzkiej czekolady i orzechy włoskie.

Sernik jest stabilny, pięknie, równiutko się kroi, elegancko wygląda, do tego jest cudownie aromatyczny i bardzo, BARDZO smaczny 😉

Przepis na sernik figowy (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków; ja piekłam w tortownicy 27 cm z 1,5 porcji)

Składniki:

Spód:

  • 180 g mąki pszennej (tortowej)
  • 60 g mąki krupczatki
  • 12 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 3 żółtka
  • 9 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 300 g twarogu półtłustego (trzykrotnie zmielonego)
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 110 g cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • szczypta soli

Konfitura figowa:

  • 375 g suszonych fig
  • 375 ml soku wyciśniętego z pomarańczy

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady + 80 ml śmietany 30%

Dodatkowo:

  • orzechy włoskie

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na spód zagnieść – powstanie coś w rodzaju kruszonki, którą należy wylepić wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia formę. Następnie ponakłuwać widelcem.

Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).

Wyjąć. Wystudzić.

W tym czasie przygotować konfiturę figową: suszone figi pokroić na nieduże kawałki, wrzucić do garnka, zalać sokiem pomarańczowym i gotować, od czasu do czasu mieszając, by uniknąć przypalenia, do momentu aż rozpadną się na konfiturę.

Jeszcze gorącą konfiturę figową równomiernie rozsmarować na podpieczonym kruchym spodzie.

Przygotować masę serową: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka zmiksować z cukrem na gęstą, puszystą, jasnożółtą masę, potem, stopniowo, cały czas miksując, dodawać serek mascarpone i zmielony twaróg. Na sam koniec delikatnie wmieszać pianę z białek.

Masę serową umieścić na konfiturze.

Piec około 60-75 minut, w temperaturze 160°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).

Ciasto wystudzić w uchylonym piekarniku.

Chłodny sernik oblać polewą czekoladową (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) i ozdobić orzechami włoskimi.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Przepisy, Serniki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *