Ciasto, które piekę każdego lata, ale bawię się owocami, ponieważ właśnie te letnie idealnie tutaj pasują – tym razem dałam piękne, soczyste, trochę słodkie, trochę kwaskowate morele, które zatopiłam w lśniącej, delikatnej niczym chmurka piance bezowo-budyniowej. Spód jest kruchy, tak kruchy, że rozsypuje się pod widelczykiem, a rozpływa w ustach, z kolei wierzch to chrupiąca cukrem i pachnąca masłem kruszonka, dodatkowo oprószona białym pudrem 😉
Pyszne. Nieskomplikowane (tak proste, że wychodzi za każdym razem). Błyskawiczne. Z niedużej ilości składników. Lekkie. A upieczone w tortownicy zyskuje bardziej elegancki wygląd.
Wspaniałe na umilenie tych ciepłych dni. Do towarzystwa. Bez towarzystwa. Po śniadaniu czy na podwieczorek. Z mrożoną herbatą lub kawą. Może być też gorąca, jeśli ktoś lubi, gdy paruje. Cudowne zawsze.
Przepis na ciasto z morelami, bezowo-budyniową pianką i kruszonką (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; podaję zmodyfikowany)
Składniki:
Kruchy spód:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 125 g zimnego masła
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 2,5 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Budyniowa pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
- 0,5 szklanki oleju słonecznikowego
- szczypta soli
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g masła
Dodatkowo:
- około 20 moreli
- cukier puder (do oprószenia)
Sposób przygotowania:
Składniki na kruszonkę połączyć, owinąć folią i wstawić do lodówki.
Składniki na kruche ciasto również szybko zagnieść, owinąć folią spożywczą i schłodzić.
Mocno schłodzone ciasto zetrzeć na tarce i wyłożyć nim spód tortownicy.
Piec około 15 minut, w temperaturze 190°C (wstawić do nagrzanego piekarnika)
Wyjąć i w czasie studzenia przygotować bezowo-budyniowa piankę: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem powoli, łyżka po łyżce, wsypać cukier i cukier waniliowy, dalej, nie przerywając miksowania, dodać proszek budyniowy, a na samym końcu wlać olej – połączyć.
Morele pozbawić pestek i podzielić na pół.
Na kruchym, wystudzonym spodzie poukładać połówki moreli, na nie wylać piankę, wyrównać, ułożyć pozostałe morele, lekko wcisnąć i obsypać kruszonką.
Piec około 30-40 minut, w temperaturze 190°C (wstawić do nagrzanego piekarnika)
Wyjąć. Wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem.