Ciasto z morelami, bezowo-budyniową pianką i kruszonką

Ciasto, które piekę każdego lata, ale bawię się owocami, ponieważ właśnie te letnie idealnie tutaj pasują – tym razem dałam piękne, soczyste, trochę słodkie, trochę kwaskowate morele, które zatopiłam w lśniącej, delikatnej niczym chmurka piance bezowo-budyniowej. Spód jest kruchy, tak kruchy, że rozsypuje się pod widelczykiem, a rozpływa w ustach, z kolei wierzch to chrupiąca cukrem i pachnąca masłem kruszonka, dodatkowo oprószona białym pudrem 😉

Pyszne. Nieskomplikowane (tak proste, że wychodzi za każdym razem). Błyskawiczne. Z niedużej ilości składników. Lekkie. A upieczone w tortownicy zyskuje bardziej elegancki wygląd.

Wspaniałe na umilenie tych ciepłych dni. Do towarzystwa. Bez towarzystwa. Po śniadaniu czy na podwieczorek. Z mrożoną herbatą lub kawą. Może być też gorąca, jeśli ktoś lubi, gdy paruje. Cudowne zawsze.

Przepis na ciasto z morelami, bezowo-budyniową pianką i kruszonką (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; podaję zmodyfikowany)

Składniki:

Kruchy spód:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 125 g zimnego masła 
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 2,5 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru 
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
  • 0,5 szklanki oleju słonecznikowego
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła

Dodatkowo:

  • około 20 moreli
  • cukier puder (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

Składniki na kruszonkę połączyć, owinąć folią i wstawić do lodówki.

Składniki na kruche ciasto również szybko zagnieść, owinąć folią spożywczą i schłodzić.

Mocno schłodzone ciasto zetrzeć na tarce i wyłożyć nim spód tortownicy.

Piec około 15 minut, w temperaturze 190°C (wstawić do nagrzanego piekarnika)

Wyjąć i w czasie studzenia przygotować bezowo-budyniowa piankę: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem powoli, łyżka po łyżce, wsypać cukier i cukier waniliowy, dalej, nie przerywając miksowania, dodać proszek budyniowy, a na samym końcu wlać olej – połączyć.

Morele pozbawić pestek i podzielić na pół.

Na kruchym, wystudzonym spodzie poukładać połówki moreli, na nie wylać piankę, wyrównać, ułożyć pozostałe morele, lekko wcisnąć i obsypać kruszonką.

Piec około 30-40 minut, w temperaturze 190°C (wstawić do nagrzanego piekarnika)

Wyjąć. Wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Owocowe, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *