Ciasto dla prawdziwych łasuchów, a przede wszystkim miłośników „Toffifee”, bo właśnie one są tutaj inspiracją: kajmak, krem „Nutella”, czekoladowe wiórki, waniliowa lub karmelowa masa budyniowo-maślana i pralinki to ta słodka część, ale dla zachowania równowagi jest też ta słona, w postaci masła orzechowego oraz krakersów, które razem z herbatnikami (nasączonymi w wódce albo w mleku) i orzechami laskowymi przyjemnie chrupią.
Wiele cudownie skomponowanych warstw prawdziwej przyjemności – i to bez użycia piekarnika 😉
Propozycja idealna na zbliżającego Sylwestra, bo nie wymaga dużego nakładu pracy, a jest bardzo, bardzo smaczne 😉
Przepis na ciasto „Toffifee” (bez pieczenia) (zrobiłam w kwadratowej tortownicy o wymiarach 24x24cm, ale można też w blaszce 34x25cm; wtedy będzie trochę niższe) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga: http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/)
Składniki:
- 2 duże opakowania herbatników maślanych
- 2 duże opakowania słonych krakersów
- 1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym
- 5 pełnych łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów
- 5 pełnych łyżek kremu „Nutella”
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub o smaku słonego karmelu
- 750 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- 125 g miękkiego masła
- 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych
- starta na tarce mleczna lub gorzka czekolada
- 0,5 szklanki wódki orzechowej (w wersji bezalkoholowej 0,5 szklanki mleka) do nasączenia ciastek
- pralinki „Toffifee” (do ozdoby)
Sposób przygotowania:
Na spodzie blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia poukładać namoczone w wódce lub mleku herbatniki, na których należy rozsmarować połowę masy krówkowej, obsypać ją posiekanymi orzechami laskowymi i przykryć warstwą słonych krakersów.
Przygotować krem: 0,5 litra mleka zagotować z łyżką cukru, a w pozostałej szklance rozrobić 2 budynie, wlać je na gotujące się mleko i gotować aż do zgęstnienia – przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.
Masło ubić na bardzo puszystą masę, następnie stopniowo, cały czas miksując, dodawać wystudzony budyń.
Tak przygotowaną masę wylać na krakersy i od razu przykryć je warstwą herbatników, na nich rozsmarować masło orzechowe, przykryć je kolejną warstwą namoczonych w wódce lub mleku krakersów, rozsmarować na nich „Nutellę”, przykryć namoczonymi herbatnikami i rozsmarować pozostałą masę krówkową.
Wierzch posypać wiórkami z mlecznej albo czekolady i ozdobić pralinkami „Toffifee”.
Przed podaniem schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny.