Kawa to dla mnie rozkosz i ukojenie, ale również kokos zajmuje bardzo wysoką pozycję w moich smakowo-powonieniowych (może też emocjonalno-wspomnieniowych?) upodobaniach: kawa jest dojrzalsza i bardziej samotna, kokos z kolei figlarny i szczeniacki – koniec końców: uwielbiam jedno i drugie.
Dzisiaj kokosowo, bowiem inspiracją do wykonania tego ciasta był chyba jeden z graficznie najpiękniejszych batonów, czyli „Bounty” (no jeszcze migający gwiazdkami „Milky Way” może rozczulić albo rozmarzyć; dostojna jest także „Delfina P.”, trochę opatrzony koroną dawny fiolet „Bajecznego” oraz szachownica „Pierrota”).
Tarta jest pyszna: kruche, kakaowo-maślane ciasto, cierpkość konfitury z czarnej porzeczki, intensywnie kokosowa, kremowa i wilgotna masa, batonikowy krem (ja dorwałam taki w „Biedronce”), gęsta polewa z mlecznej czekolady, chrupiące wiórki kokosowe i oczywiście dużo kawałków „Bounty”.
Ciasto robi się naprawdę szybko, ale można ten proces znacznie skrócić, kupując 2 puszki gotowej masy kokosowej (mam na myśli tę firmy HELCOM). Można też pominąć warstwę kremu do smarowania i po prostu od razu pokryć nadzienie błyszczącą polewą.
Idealne na ten weekend. I na każdy inny 😉
Przepis na tartę „Bounty” (forma na tartę o średnicy 24 cm) (przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków; zwiększyłam proporcje i tak też podaję)
Składniki:
Kruche ciasto kakaowe:
- 270 g mąki pszennej (tortowej)
- 30 g gorzkiego kakao
- 180 g zimnego i pokrojonego w kostkę masła
- 90 g cukru pudru
- 4,5 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Masa kokosowa:
- 400 g gęstego mleka kokosowego
- 1/4 szklanki mleka (do rozrobienia budyniu)
- 200 g wiórków kokosowych
- 200 g białej czekolady
- 40 g budyniu śmietankowego
- 1/4 szklanki cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 1 płaska łyżka masła
Dodatkowo:
- 4-5 łyżek konfitury z czarnej porzeczki
- 100 g mlecznej czekolady + 60 ml śmietany 30%
- 1 słoik kremu kokosowego do smarowania „Bounty” (kupiłam w „Biedronce”)
- wiórki kokosowe
- 3 batony (albo około 15 cukierków) „Bounty”
Sposób przygotowania:
Składniki na kruche ciasto zagnieść, z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Schłodzonym ciastem wyłożyć formę na tartę, lekko oprószyć mąką, przykryć papierem do pieczenia, dla obciążenia wysypać kulki ceramiczne/fasolę/ryż i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C, obniżyć do 200°C, najpierw piec przez 15 minut, potem zdjąć papier, jeszcze obniżyć temperaturę, do 180°C i piec około 5-8 minut.
Wyjąć. Wystudzić.
W tym czasie przygotować masę kokosową: gęste mleko kokosowe zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym, po czym dodać wiórki kokosowe oraz masło – wymieszać. Budyń rozpuścić w mleku, wlać do masy kokosowej i wymieszać. Na samym końcu dodać połamaną na kostki białą czekoladę – mieszać aż do rozpuszczenia.
Wykonanie:
Wystudzone ciasto posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, wlać i wyrównać masę kokosową, równomiernie posmarować ją kremem kokosowym „Bounty”, oblać polewą czekoladową (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos), ozdobić pokrojonymi w plasterki batonami „Bounty” oraz wiórkami kokosowymi – wstawić do lodówki na około 2 h, by masa uzyskała odpowiednią konsystencję.