Tarta „Bounty”

Kawa to dla mnie rozkosz i ukojenie, ale również kokos zajmuje bardzo wysoką pozycję w moich smakowo-powonieniowych (może też emocjonalno-wspomnieniowych?) upodobaniach: kawa jest dojrzalsza i bardziej samotna, kokos z kolei figlarny i szczeniacki – koniec końców: uwielbiam jedno i drugie.

Dzisiaj kokosowo, bowiem inspiracją do wykonania tego ciasta był chyba jeden z graficznie najpiękniejszych batonów, czyli „Bounty” (no jeszcze migający gwiazdkami „Milky Way” może rozczulić albo rozmarzyć; dostojna jest także „Delfina P.”, trochę opatrzony koroną dawny fiolet „Bajecznego” oraz szachownica „Pierrota”).

Tarta jest pyszna: kruche, kakaowo-maślane ciasto, cierpkość konfitury z czarnej porzeczki, intensywnie kokosowa, kremowa i wilgotna masa, batonikowy krem (ja dorwałam taki w „Biedronce”), gęsta polewa z mlecznej czekolady, chrupiące wiórki kokosowe i oczywiście dużo kawałków „Bounty”.

Ciasto robi się naprawdę szybko, ale można ten proces znacznie skrócić, kupując 2 puszki gotowej masy kokosowej (mam na myśli tę firmy HELCOM). Można też pominąć warstwę kremu do smarowania i po prostu od razu pokryć nadzienie błyszczącą polewą.

Idealne na ten weekend. I na każdy inny 😉

 

Przepis na tartę „Bounty” (forma na tartę o średnicy 24 cm) (przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków; zwiększyłam proporcje i tak też podaję)

Składniki:

Kruche ciasto kakaowe:

  • 270 g mąki pszennej (tortowej)
  • 30 g gorzkiego kakao
  • 180 g zimnego i pokrojonego w kostkę masła
  • 90 g cukru pudru
  • 4,5 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Masa kokosowa:

  • 400 g gęstego mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki mleka (do rozrobienia budyniu)
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 200 g białej czekolady
  • 40 g budyniu śmietankowego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżka masła

Dodatkowo:

  • 4-5 łyżek konfitury z czarnej porzeczki
  • 100 g mlecznej czekolady + 60 ml śmietany 30%
  • 1 słoik kremu kokosowego do smarowania „Bounty” (kupiłam w „Biedronce”)
  • wiórki kokosowe
  • 3 batony (albo około 15 cukierków) „Bounty”

Sposób przygotowania:

Składniki na kruche ciasto zagnieść, z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i  schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Schłodzonym ciastem wyłożyć formę na tartę, lekko oprószyć mąką, przykryć papierem do pieczenia, dla obciążenia wysypać kulki ceramiczne/fasolę/ryż i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C, obniżyć do 200°C, najpierw piec przez 15 minut, potem zdjąć papier, jeszcze obniżyć temperaturę, do 180°C i piec około 5-8 minut.

Wyjąć. Wystudzić.

W tym czasie przygotować masę kokosową: gęste mleko kokosowe zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym, po czym dodać wiórki kokosowe oraz masło – wymieszać. Budyń rozpuścić w mleku, wlać do masy kokosowej i wymieszać. Na samym końcu dodać połamaną na kostki białą czekoladę – mieszać aż do rozpuszczenia.

Wykonanie:

Wystudzone ciasto posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, wlać i wyrównać masę kokosową, równomiernie posmarować ją kremem kokosowym „Bounty”, oblać polewą czekoladową (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos), ozdobić pokrojonymi w plasterki batonami „Bounty” oraz wiórkami kokosowymi – wstawić do lodówki na około 2 h, by masa uzyskała odpowiednią konsystencję.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Przepisy, Przepisy, Tarty. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *