Babka cytrynowa ze „Sprite’m”

To jest chyba jedna z najlepszych babek cytrynowych, jaką udało mi się upiec: wspaniale wyrośnięta, niesamowicie lekka, delikatna, puszysta, mięciutka, o wyraźnie cytrynowym, ale nie narzucającym się smaku, ze słodką, chrupiącą, lukrową skorupką i kandyzowaną skórką z limonki 😉

Przepis na babkę cytrynową ze „Sprite’m” (forma na babkę o średnicy spodu 24cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)

Składniki:

  • 3 niepełne szklanki mąki pszennej (tortowej) 
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 160 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki „Sprite’a”
  • skórka otarta z 1 dużej cytryny
  • sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1,5 szklanki cukru pudru + 2-3 łyżki wody
  • kandyzowana skórka z cytryny lub limonki

Sposób przygotowania:

Masło zmiksować z cukrem na puch, potem połączyć je z sokiem i skórką otartą z cytryny. Następnie, cały czas miksując, dodawać stopniowo po 1 jajku. Dalej, naprzemiennie, wlewać „Sprite’a” i wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Ciasto przelać do foremki wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą  (chyba, że jest silikonowa – wtedy nie trzeba).

Piec około 1h, w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).

Wyjąć. Wystudzić.

Z wierzchu oblać lukrem i ozdobić kandyzowaną skórką z cytryny lub limonki.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *