Dawno nie było tutaj ciasteczek, zatem wstawiam przepis na maślane, aromatyczne, niezbyt słodkie (ale wystarczająco), bardzo kruche i bardzo smaczne świderki kakaowo-śmietankowe wykonane z dodatkiem budyniowego proszku.
Robi się je dość szybko (gdy już opatentuje się własny sposób na okręcanie wałeczków ciasta bez rozrywania ;p), a w piekarniku też siedzą krótko, bo około 20 minut, po upływie których duży talerz zostaje kopiato wypełniony ciasteczkami.
To taki wypiek, który można mieć w domu zawsze i pasuje na każdą okazję, a jak nie na okazję, czy niezapowiedzianą wizytę, to również do poobiedniej lub wieczornej filiżanki kawy 😉
Przepis na budyniowe świderki kakaowo-śmietankowe (mi wyszło 46 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://zakubkamitalerzami.blogspot.com/)
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 300 g masła
- 1 budyń czekoladowy (proszek)
- 1 budyń śmietankowy (proszek)
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Przygotować 2 miski. Do każdej miski wsypać 1 szklankę mąki, 0,5 szklanki cukru pudru, 150 g masła, 1 żółtko i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Następnie do jednej miski wsypać budyń czekoladowy oraz 1 łyżkę gorzkiego kakao, a do drugiej budyń śmietankowy i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej – wyrobić oba ciasta.
Z ciast uformować dość cienkie wałeczki, pokroić je na mniejsze kawałki i spleść jasny z ciemnym.
Ciasteczka ułożyć na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 15-20 minut, w temperaturze 180°C.
Wyjąć. Wystudzić.