Czekoladowe naleśniki

Ostatnio napomknęłam, że jak wypróbuję przepis na czekoladowe naleśniki, i się sprawdzi, to umieszczę go na blogu. A że przepis się sprawdził, to czynię tak, jak obiecałam.

Te naleśniki są naprawdę genialne: mięciutkie, sprężyste i maksymalnie czekoladowe. Nie są ani gorzkie, ani mdłe. Ciasto się nie przypala, nie jest suche, zaś brzegi nie ulegają skruszeniu. Nic, tylko piec;)

Przepis na czekoladowe naleśniki (10 sporej wielkości sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 80 g czekolady (użyłam mlecznej)
  • 2 łyżki masła
  • 500 ml mleka
  • 3 jajka

Sposób przygotowania:

Mleko, masło i czekoladę podgrzać, aż do rozpuszczenia owych składników – odstawić do wystygnięcia. Mąkę, cukier puder, sól, kakao, jajka wrzucić do miski, po czym wlać wystudzoną mieszankę. Wymieszać trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 2h (to sprawi, że naleśniki będą elastyczne).

Na patelnię wylać niewielką ilość oleju – podgrzać. Ciasto przy użyciu chochli (napełniona do 3/4) wylewać okrężnymi ruchami. Piec około 1 minuty z każdej strony (do ukazania się bąbelków).

Po usmażeniu zsunąć na talerz.

Tutaj z serkiem mascarpone, orzechową masą krówkową, batonem „Snickers” oraz bitą śmietaną o smaku czekoladowym.

A tu z kremem malinowym (serek mascarpone+przetarte maliny+cukier puder) i frużeliną malinową.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Czekoladowe, Desery, Przepisy i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

0 odpowiedzi na „Czekoladowe naleśniki

  1. ~Muszka pisze:

    Toż to rozpusta:),ale jaka pyszna:)

  2. Twoje naleśniki wyglądają zjawiskowo, ślinka sama leci… 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *