Angielskie magdalenki (staromodne babeczki)

Dzisiaj wstawiam na szybko jeszcze jeden przepis, który być może zainspiruje kogoś do  wyczarowania tego angielskiego przysmaku i ozdobienia nim wielkanocnego stołu;) A chodzi o angielskie magdalenki, które dla wielu tamtejszych mieszkańców stanowią smak dzieciństwa.

Babeczki powinny być wypiekane w specjalnych foremkach w kształcie rożków, jednak ja takich nie posiadam, toteż wykorzystałam foremki do muffinek i prezentują się równie pięknie.

Smakiem przypominają trochę australijskie lamingtony (biszkoptowe kostki oblane kakaowym lukrem i obtoczone w wiórkach kokosowych), jednak są bardziej puszyste, delikatne, lżejsze, mniej suche.

Przepis nakazuje posmarować je dżemem, jednak ja stanowczo mam przy sobie miłośnika czekolady, stąd u mnie króluje czekolada, ale wiórki są, wisienka jest, więc prawie tradycyjnie, a na pewno równie pysznie.

Przepis na angielskie magdalenki (10 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej (u mnie tortowa)
  • 80 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego

Dodatkowo:

  • dżem o smaku malinowym lub truskawkowym
  • wiórki kokosowe
  • kandyzowane wiśnie

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem aż do powstania puszystej, jasnej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, po czym wlać aromat, cały czas miksując do połączenia się wszystkich składników. Na sam koniec wsypać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać, ręcznie – szpatułką.

Formę do angielskich muffinek lub po prostu do babeczek czy tradycyjnych muffinek wypełnić, mniej więcej do połowy lub 3/4.

Piec około 20 minut, w temperaturze 170 °C.

Po przestudzeniu magdalenki wyjąć z foremek, przyciąć górę, by równo stały, odwrócić – spód ma być górą ciastka. Dżem przetrzeć przez sitko bądź zmiksować blenderem, umieścić w garnuszku i podgrzać.

Magdalenki w całości posmarować ciepłym dżemem, następnie obtoczyć w wiórkach kokosowych. Udekorować kandyzowaną wiśnią.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki, Bez kategorii, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *