Wielkanoc zbliża się ogromnymi krokami, w związku z tym poniżej prezentuję przepis na mini mazurki. Ciasteczka są chrupiące, intensywnie maślane, polane słodkim kolorowym lukrem. Na pewno będą stanowiły wspaniałą ozdobę stołu, doskonale sprawdzą się również jako prezent dla najbliższych;)
Przepis na wielkanocne mini mazurki (około 70 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga http://ania-gotuje.blog.pl/)
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej (tortowej)
- 200 g cukru pudru
- 250 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Lukier:
- 2 białka
- 500 g cukru pudru
- 2 – 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 2 łyżeczki aromatu śmietankowego
Dodatkowo:
- kolorowe posypki, cukiereczki, płatki czekoladowe
- migdały, wiórki kokosowe
- polewa czekoladowa
- masa krówkowa do przełożenia
- sztuczne barwniki lub soki naturalne
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Składniki zagnieść, ciasto uformować w kulę, owinąć folią – schłodzić około 2-3h w lodówce.
Po upływie wyznaczonego czasu ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wycinać dowolne kształty.
Piec około 10 minut, w temperaturze 180 °C.
Ciasteczka z początku są miękkie, więc należy je studzić na kratce, a z lukrowaniem poczekać aż będą chłodne (wtedy kruszeją).
Lukier:
Białka, cukier, aromat śmietankowy, ocet i wodę zmiksować, aż do powstanie gładkiego, gęstego lukru.
Zdobić wedle uznania.
Jeśli ktoś, podobnie jak ja, do zabarwienia lukru nie chce wykorzystać sztucznych barwników, to dane kolory można otrzymać w następujący sposób:
- zielony – sok ze szpinaku
- czerwony – sok z buraka
- fioletowy – sok z czerwonej kapusty
- ciemny różowy – sok z czerwonej kapusty z dodatkiem soku z cytryny
- pomarańczowy – sok z marchewki
- żółty – kurkuma (ja użyłam likieru bananowego)
- brązowy – kakao
*ewentualnie mogą to być słodkie syropy owocowe