Letnie wypieki są bardzo wdzięczne, ponieważ obfitują w sezonowe owoce: a sezonowe owoce to coś niesamowitego, bo istnieją tak krótko, że trzeba nauczyć się je doceniać, w pełni z nich korzystać, a później marzyć przez resztę roku o tym, kiedy ponownie się pojawią (ewentualnie zatrzymać ich namiastkę w słoikach w postaci dżemów, konfitur, kompotów, frużelin, powideł, galaretek, marmolad). A z latem kojarzą się nie tylko truskawki, które zamknęłam w cieście Biedronka, ale też czereśnie, wypełniające swym słodko-kwaskowym smakiem puszysty krem, obramowany kakaowym ciastem biszkoptowym.
Ja upiekłam malutkie ciasto, ale by otrzymać tradycyjną blachę (25x35cm) należy potroić poniższe proporcje.
Przepis na ciasto czereśniowa kostka (forma o wymiarach 20x10cm) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty, krem i polewa autorskie)
Składniki:
Ciasto:
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1/6 szklanki wody
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka gorzkiego kakao
Wszystkie składniki zagotować – mieszankę wystudzić.
- 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/6 szklanki cukru
- 1,5 jajka
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- szczypta soli
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę, po czym stopniowo dodać cukier. Cały czas ubijając wlać żółtka, następnie wystudzoną mieszankę. Do powstałej masy wsypać przesianą mąkę, proszek oraz sodę – wymieszać ręcznie, szpatułką.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 30 minut, w temperaturze 180 °C.
Chłodne ciasto przeciąć na pół.
Krem czereśniowy:
- 1,5 szklanki wydrylowanych czereśni
- 200 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki cukru w krysztale
Wiśnie, cukier w krysztale i sok z cytryny zagotować (do momentu, aż zaczną się rozpadać i przypominać konsystencją konfiturę/dżem), a po zestawieniu z palnika zblendować na gładką masę (skórki w niczym nie przeszkadzają). Wystudzić.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, wsypać cukier puder, po czym dodać serek mascarpone – całość zmiksować. Na sam koniec wlać zblendowane czereśnie – wymieszać.
Polewa czekoladowa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki cukru
Składniki zagotować.
Dodatkowo:
- czereśnie do ozdoby
Przygotowanie:
Na pierwszy blat ciasta wyłożyć krem czereśniowy, następnie przykryć go drugim blatem. Wierzch polać polewą czekoladową i ozdobić czereśniami.