Agrest zaszczycił półki sklepowe swoją obecnością: włochate zielone kuleczki w pasiastym garniturku wypełnione soczystą galaretką. Nie każdy go lubi przez wzgląd na twardą skórkę i irytujące pestki, ale należy wiedzieć, iż posiada on wiele wartościowych składników, między innymi: błonnik, witaminy C, B1, P, prowitaminę A, kwas jabłkowy oraz cytrynowy, związki pektynowe. Owoce agrestu wspomagają produkcję czerwonych krwinek, odkwaszają organizm, łagodzą zwyrodnienia stawów, poprawiają przemianę materii, pamięć i koncentrację, zmniejszają objawy stresu, obniżają poziom cholesterolu. No same plusy! W tym wypieku agrest jest kremowy niczym marmolada, zatopiony w puchaty spodzie i przykryty pianką bezową. Słodko-kwaśne smaki doskonale się równoważą.
Przepis na ciasto agrestowe z bezą (forma o wymiarach 23x32cm) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Ciasto:
- 280 g mąki pszennej, tortowej
- 5 żółtek
- 150 g cukru
- 50 g masła, roztopionego i wystudzonego
- 100 ml mleka
- 50 ml wody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Beza:
- 5 białek
- 220 g cukru
- 0,5 łyżeczki kwaśnego winianu potasu lub 1 łyżeczka soku z cytryny
* nie miałam ani winianu, ani cytryny, więc zastąpiłam go 0,5 łyżeczki octu (tak wyczytałam w internecie i faktycznie efekt jest identyczny: puszysta i stabilna piana)
Dodatkowo:
- 600 g odszypułkowanego agrestu
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Żółtka, cukier i wodę utrzeć na jasnożółtą, gęstą masę (powinna trzykrotnie powiększyć objętość), po czym dalej ubijając wlać aromat. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem oraz mleko – wymieszać ręcznie, szpatułką. Na sam koniec wlać masło – również wymieszać szpatułką.
Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia – wyrównać.
Podpiec około 15-18 minut, w temperaturze 160 °C
Beza:
Białka ubijać wraz z winianem potasu aż do otrzymania sztywnej, lśniącej piany (jeśli został zastąpiony sokiem z cytryny to dodaje się go po zakończeniu ubijania). Następnie, cały czas miksując, łyżka po łyżce, wsypywać cukier. Powinna powstać gęsta, błyszcząca beza.
* ja od razu białka połączyłam z octem i ubiłam
Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika i równomiernie wysypać na nie agrest. Na agrest wyłożyć piankę bezową. Wstawić do piekarnika, temperaturę zmniejszyć do 140 °C i piec przez około 30 minut. Następnie temperaturę obniżyć do 120 °C i piec przez kolejne 20 minut (lub trochę krócej, jeśli pianka bezowa stanie się chrupka z wierzchu).
*przy tworzeniu tego wpisu wykorzystałam informacje zawarte na stronach: poradnikzdrowie oraz abczdrowie