Ciasto agrestowe z bezą

Agrest zaszczycił półki sklepowe swoją obecnością: włochate zielone kuleczki w pasiastym garniturku wypełnione soczystą galaretką. Nie każdy go lubi przez wzgląd na twardą skórkę i irytujące pestki, ale należy wiedzieć, iż posiada on wiele wartościowych składników, między innymi: błonnik, witaminy C, B1, P, prowitaminę A, kwas jabłkowy oraz cytrynowy, związki pektynowe. Owoce agrestu wspomagają produkcję czerwonych krwinek, odkwaszają organizm, łagodzą zwyrodnienia stawów, poprawiają przemianę materii, pamięć i koncentrację, zmniejszają objawy stresu, obniżają poziom cholesterolu. No same plusy! W tym wypieku agrest jest kremowy niczym marmolada, zatopiony w puchaty spodzie i przykryty pianką bezową. Słodko-kwaśne smaki doskonale się równoważą.

Przepis na ciasto agrestowe z bezą (forma o wymiarach 23x32cm) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 280 g mąki pszennej, tortowej
  • 5 żółtek
  • 150 g cukru
  • 50 g masła, roztopionego i wystudzonego
  • 100 ml mleka
  • 50 ml wody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Beza:

  • 5 białek
  • 220 g cukru
  • 0,5 łyżeczki kwaśnego winianu potasu lub 1 łyżeczka soku z cytryny

* nie miałam ani winianu, ani cytryny, więc zastąpiłam go 0,5 łyżeczki octu (tak wyczytałam w internecie i faktycznie efekt jest identyczny: puszysta i stabilna piana)

Dodatkowo:

  • 600 g odszypułkowanego agrestu

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Żółtka, cukier i wodę utrzeć na jasnożółtą, gęstą masę (powinna trzykrotnie powiększyć objętość), po czym dalej ubijając wlać aromat. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem oraz mleko – wymieszać ręcznie, szpatułką. Na sam koniec wlać masło – również wymieszać szpatułką.

Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia – wyrównać.

Podpiec około 15-18 minut, w temperaturze 160 °C

Beza:

Białka ubijać wraz z winianem potasu aż do otrzymania sztywnej, lśniącej piany (jeśli został zastąpiony sokiem z cytryny to dodaje się go po zakończeniu ubijania). Następnie, cały czas miksując, łyżka po łyżce, wsypywać cukier. Powinna powstać gęsta, błyszcząca beza.

* ja od razu białka połączyłam z octem i ubiłam

Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika i równomiernie wysypać na nie agrest. Na agrest wyłożyć piankę bezową. Wstawić do piekarnika, temperaturę zmniejszyć do 140 °C i piec przez około 30 minut. Następnie temperaturę obniżyć do 120 °C i piec przez kolejne 20 minut (lub trochę krócej, jeśli pianka bezowa stanie się chrupka z wierzchu).

*przy tworzeniu tego wpisu wykorzystałam informacje zawarte na stronach: poradnikzdrowie oraz abczdrowie

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Owocowe, Przepisy i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *