Truflowa gwiazdka

Postanowiłam upiec coś minimalistycznego i intensywnie czekoladowego. Wybór padł na truflę, która nie posiada w sobie ani grama mąki: dusza z cukru, masła i czekolady. Tutaj bardzo istotne jest schłodzenie jej w lodówce (najlepiej przez całą dobę), by odpowiednio się ścięła, choć i tak pozostaje mazista, ale… chyba o to w niej chodzi?;)

Podałam z bitą śmietaną i domową konfiturą brzoskwiniową.

Przepis na ciasto czekoladowa trufla (tortownica o średnicy 20cm ) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

  • 100 g cukru pudru
  • 5 łyżek wody (75 ml)
  • 250 g czekolady gorzkiej czekolady (użyłam mlecznej)
  • 150 g masła
  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny

Sposób przygotowania:

2/3 cukru zalać wodą – podgrzać do rozpuszczenia, po czym dodać posiekaną czekoladę oraz masło i podgrzewać powoli do uzyskania błyszczącej czekoladowej masy.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, wsypać resztę cukru pudru, ocet i żółtka – zmiksować na gęstą jasnożółtą pianę.

Na sam koniec wlać do masy jajecznej jeszcze ciepłą masę czekoladową – wymieszać.

Ciasto przelać do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia formy. Formę owinąć folią aluminiową i wstawić do naczynia żaroodpornego, które do 2/3 jest wypełnione wodą.

Piec koło 30 minut, w temperaturze 180 °C (ciasto przy dotyku patyczkiem musi być ścięte i sprężyste)

Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Schłodzić przez noc w lodówce.

* u mnie z 1/4 proporcji

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Czekoladowe, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *