Kokosowe upojenie

Poza kawą, którą mogłabym pić hektolitrami (ale rozsądek upomina: wszystko w nadmiarze szkodzi, nawet czułość i zaufanie^^), uwielbiam to, co i smakuje, i pachnie kokosem. Kiedyś muszę połączyć oba te cuda w jakimś deserze, bo kawę z syropem kokosowym już piłam. Tymczasem podaję przepis na koktajl Raffaello; wyraźnie kokosowy, kremowy, z chrupiącymi wiórkami, migdałami, delikatnie słodkawy – poezja dla podniebienia.

Przepis na koktajl Raffaello (2 szklanki po 330ml) (zainspirowałam się przepisem, który pochodzi z bloga: http://ostra-na-slodko.pl/)

*zmodyfikowałam proporcje, pominęłam lód i wafelki

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • sok z 0,5 cytryny
  • 4 łyżki cukru pudru (można więcej, wedle uznania)
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki migdałów w płatkach
  • 3 łyżki miąższu z kokosa pokrojonego w kosteczkę

* ja całkowicie pominęłam cukier, użyłam jogurtu 0%

Dodatkowo (do prószenia):

  • wiórki kokosowe podprażone na patelni
  • migdały w płatkach podprażone na patelni
  • miąższ z kokosa pokrojony w kosteczkę

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać, po czym rozlać do szklanek. Udekorować podprażonym kokosem, migdałami oraz pokrojonym w kostkę miąższem z kokosa. Schłodzić.

*można również dodać pokruszony lód i pokruszone wafelki kokosowe

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Bez kategorii, Drinki, koktajle, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *