Poza kawą, którą mogłabym pić hektolitrami (ale rozsądek upomina: wszystko w nadmiarze szkodzi, nawet czułość i zaufanie^^), uwielbiam to, co i smakuje, i pachnie kokosem. Kiedyś muszę połączyć oba te cuda w jakimś deserze, bo kawę z syropem kokosowym już piłam. Tymczasem podaję przepis na koktajl Raffaello; wyraźnie kokosowy, kremowy, z chrupiącymi wiórkami, migdałami, delikatnie słodkawy – poezja dla podniebienia.
Przepis na koktajl Raffaello (2 szklanki po 330ml) (zainspirowałam się przepisem, który pochodzi z bloga: http://ostra-na-slodko.pl/)
*zmodyfikowałam proporcje, pominęłam lód i wafelki
Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego
- 250 ml jogurtu naturalnego
- sok z 0,5 cytryny
- 4 łyżki cukru pudru (można więcej, wedle uznania)
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki migdałów w płatkach
- 3 łyżki miąższu z kokosa pokrojonego w kosteczkę
* ja całkowicie pominęłam cukier, użyłam jogurtu 0%
Dodatkowo (do prószenia):
- wiórki kokosowe podprażone na patelni
- migdały w płatkach podprażone na patelni
- miąższ z kokosa pokrojony w kosteczkę
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać, po czym rozlać do szklanek. Udekorować podprażonym kokosem, migdałami oraz pokrojonym w kostkę miąższem z kokosa. Schłodzić.
*można również dodać pokruszony lód i pokruszone wafelki kokosowe