Dzisiaj szybciutki przepis na wspaniałe, mięciutkie, puszyste, pachnące drożdżówki nadziane dużą ilością dżemu truskawkowego i maku (ponieważ dałam więcej masy niż sugerował przepis, nie otrzymałam wyglądem planowanych ślimaczków, ale za to obficie nafaszerowane smakołyki). Naprawdę polecam – wbrew pozorom powstają błyskawicznie, bo przecież ciasto drożdżowe robi się samo: potrzebuje tylko trochę czasu, by w magiczny sposób urosnąć 😉
Przepis na drożdżówki z makiem (10 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej (tortowej)
- 14 g drożdży
- 180 ml mleka
- 2 jajka
- 60 g masła (roztopionego i lekko przestudzonego)
- 100 g cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- masa makowa (użyłam gotowej, z puszki)
- dżem truskawkowy
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
W misce przygotować rozczyn: drożdże oraz cukier rozpuścić w mleku podgrzanym do temperatury 40°C – przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5h.
Po upływie wskazanego czasu, do urośniętego rozczynu wsypać mąkę przesianą z solą, wbić jajka oraz wlać masło – całość wyrobić (ciasto będzie się trochę kleiło, więc można delikatnie podsypać mąką) aż do momentu uzyskania gładkiej, sprężystej konsystencji – przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 30×25 cm, wysmarować dżemem, a na nim rozprowadzić masę makową – zwinąć w taki sposób, by powstała rolada o długości 30 cm. Tak przygotowane ciasto pokroić ostrym nożem w około 2 cm plastry.
Układać na blaszce, w sporych odległościach od siebie – przykryć ściereczką na 30 minut, do podwojenia objętości.
Przed wstawieniem do piekarnika wierzch posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec około 20 minut, w temperaturze 190°C (do złotego koloru)